Národná diaľničná spoločnosť v piatok (8.7.) otvorila v Moravskom Svätom Jáne zelený most nad diaľnicou D2. Most stál 5,98 milióna eur bez DPH a bol spolufinancovaný z eurofondov.

Doteraz boli na tomto úseku priemerne tri nehody mesačne
Úlohou ekoduktu je zachovať migračné trasy pre zver v rámci Alpsko-karpatského koridoru. Nový most je podľa ministra dopravy Romana Brecelyho akýmsi splatením dane zo strany ľudí pre zver. Zároveň však prispeje aj k bezpečnosti motoristov. „Zver aj napriek tomu, že sú diaľnice oplotené, migruje, snaží sa dostať z jednej strany na druhú. Takže je to aj bezpečnosť pre motoristov,” konštatoval Brecely pre TASR.

Malavké pohľady Knihy.Zahori
 

Zelený most je široký 80 metrov a po okrajoch má drevené oplotenie, ktoré slúži proti oslneniu zveri z dopravy a pre odhlučnenie. Súčasťou stavby sú aj retenčné jazierka, ktoré poslúžia ako napájadlá pre zver a majú prispieť k navádzaniu zveri na ekodukt. Diaľničiari na most vysadili 1178 kusov stromov a 3706 kusov kríkov.

zeleny_most_ekodukt_moravsky_svaty_jan

Na Slovensku ide o tretí ekodukt. Ďalšie dva sa nachádzajú na diaľnici D1, jeden na úseku Mengusovce – Jánovce a druhý na úseku Važec – Mengusovce.


.

BM: Festival Záhrad