Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) pokračujú vo výlukových prácach v železničnej stanici Jablonica, ktorá sa nachádza v úseku Smolenice – Jablonica – Senica.

Jablonica
Železničná stanica Jablonica

Dôvodom je komplexná rekonštrukcia železničného zvršku a úprava osových vzdialeností týchto koľají, čím sa zlepší terajší stav trate a zvýši komfort cestovania.

Kvôli zmene osových vzdialeností je potrebné vybudovať aj nové nástupištia, upraviť spevnené plochy prislúchajúce k výpravnej budove a rekonštruovať priechody pre cestujúcich na nástupištia. Potrebné budú aj úpravy trakčného vedenia, osvetlenia a rozvodov nízkeho napätia, rekonštrukcia sa týka tiež zabezpečovacieho zariadenia a rozhlasového zariadenia.

Malacké pohľady Knihy.Zahori
Keďže je uvedená rekonštrukcia veľkým zásahom do prevádzky stanice a železničnej dopravy, v jednotlivých etapách sú naplánované výluky traťových koľají, úpravy zabezpečovacieho zariadenia a výluky trakčného vedenia (TV). Počas výluk v jednotlivých etapách je zabezpečená doprava po koľaji č. 5 a zriadené dočasné nástupište pre nástup a výstup cestujúcej verejnosti.

Po realizácii rekonštrukcie nástupíšť bude následne zrealizovaná úprava TV, ktorá bude prebiehať v napäťovej výluke, počas ktorej bude v úseku Smolenice – Jablonica – Senica zabezpečená doprava cestujúcich náhradnou autobusovou dopravou.

Rekonštrukcia sa realizuje v týchto etapách:

  • Výlukové práce boli začaté 1. etapou, kedy prebehla potrebná úprava TV, ktorá zabezpečila odizolovanie staveniska od napätia trakčného vedenia a umožnenie prác stavebným strojom v koľajisku pod TV. Tieto práce boli ukončené 23.7.2016.
  • Momentálne prebieha 2. etapa – demontážne a montážne práce vonkajších prvkov zabezpečovacieho zariadenia (od 24.7. – 26.8.2016)
  • Zároveň prebieha aj ďalšia etapa, a to rekonštrukcia staničných koľají č. 2, 4, 4a a nástupíšť č. 1, 2, 3  (v termíne od 23.7. – 26.8.2016)
  • Nasledovať bude demontáž dočasných izolačných prvkov, montáž trakčného vedenia staničných koľají č.1 a 3, vyregulovanie trakčného vedenia staničnej koľaje č. 2 v ŽST Jablonica – predpokladaný termín je 17. – 26.8.2016. Počas tejto etapy bude v úseku Smolenice – Jablonica – Senica zabezpečená doprava cestujúcich náhradnou autobusovou dopravou (NAD) s predpokladaním meškaním vlakov cca 20 minút.
  • Následne to bude posledná etapa, ktorá spočíva v dokončovacích prácach na komplexnej rekonštrukcii staničných koľají č. 2, 4, 4a a nástupíšť č. 1, 2, 3 v ŽST Jablonica – predpokladaný termín 30.8. – 6.9.2016.
    ŽSR prosia cestujúcich o trpezlivosť a pochopenie v súvislosti s obmedzeniami v železničnej doprave, ku ktorým môže dochádzať v dôsledku výlukových prác a zároveň apelujú na zvýšenú pozornosť pri sledovaní vývesiek a hláseniach staničného rozhlasu v železničných staniciach.

Záhorí.sk informovalahovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.


.
Toto je čítané

Futbal: Skalica vyhrala tretí zápas v rade

Futbalisti MFK Skalica zvíťazili na ihrisku MFK Zemplín Michalovce 3:1 v sobotňajšom…

BM: Ustekana sobota