V Perneku sa podarilo vypestovať rekordnú dulu. Plody tohto teplomilného, vzrastom neveľkého stromu, dosahujú v priemere 60 – 75 dg váhy.

Ich pestovateľkou je Eva Čulenová. Dula v jej záhrade je raritou na Záhorí.
S plodmi svojej duly – rekordérky sa zúčastnila na viacerých záhradkárskych výstavách, naposledy v rámci „Dní zelá“ v Stupave. Predseda tamojšej hodnotiacej komisie a náš vynikajúci odborník, profesor Ivan Hričovský, vyhodnotil výsledok pestovateľského úsilia E. Čulenovej veľmi kladne a sám bol prekvapený z dosiahnutého výsledku.
Dula je známe, veľmi staré ovocie. Má príjemnú vôňu, pre ktorú sa v minulosti dávala medzi bielizeň do skríň. Plody sú tvrdé, hruškovitého tvaru. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a pektínu. Možno z nej variť džem a svoje urobí, aj keď ju namiesto jabĺčka vložíme do suda s kapustou na vykvasenie. Dokonca sa používa aj na výrobu likéru. V ľudovom liečiteľstve sú dule (aj sušené) vhodné pri žalúdočných ťažkostiach.
Konštantín Čulen