V pondelok 9. januára začali futbalisti FK Senica náročnú zimnú prípravu pred začiatkom jarnej časti Fortuna ligy pod vedením trénerskej dvojice Miroslav Mentel a Michal Ščasný. Vzhľadom na už známe odhlásenie sa Spartaka Myjava z Fortuna ligy je už dnes jasné, že si Senica zachová najvyššiu súťaž aj pre budúcu sezónu, čo môže mladému mužstvu výrazne psychicky pomôcť pred druhou polovicou sezóny.

Ilustračné foto Facebook FK Senica

V tejto chvíli je isté, že v mužstve ďalej nebude pokračovať štvorica legionárov. Richard Ebwelle, Paul Quaye, Alberto Delgado a Pedro Astray sa dohodli s vedením klubu na rozviazaní kontraktov a momentálne si hľadajú nové pôsobisko. Pokračovať na Záhorí nebude ani český stopér David Březina.

Pätica na odchode
Kamerunčan Alain Richard Ebwelle pôsobil sedem rokov v slávnej akadémii La Masii v FC Barcelona. V Senici odohral 17 stretnutí. V Barcelona pôsobil aj Ghančan Paul Quaye. Ten však v konkurenčnom Espanyole, za ktorý nastúpil aj v La Lige, za Senicu odohral 12 stretnutí. Obranca Alberto Delgado odohral na ľavej strane obrany 16 stretnutí. Záložník Pedro Astray pôsobil v minulosti aj v Reale a Atleticu Madrid, v Senici odohral osem stretnutí, väčšinou striedal. Ani jeden z tohto kvarteta sa strelecky nepresadil. Davida Březina si z hosťovania stiahla materská Sparta Praha.

K 31. decembru sa skončila zmluva Jakubovi Kosorinovi a k jej predĺženiu neprišlo. J. Kosorin sa momentálne pripravuje s DAC Dunajská Streda, kde bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať vo svojej kariére.

Návraty z hosťovania
Pred začiatkom zimnej prípravy sa v kabíne prihlásila dvojica odchovancov, mladší z Kosorinovcov Matej a Jakub Krč, ktorí na jeseň hosťovali v Seredi, druhého mužstva druholigovej tabuľky. Z Vysočiny Jihlava prišiel “na skúšku“ senický odchovanec Nikolas Včelka. Mládežnícky reprezentant Slovenska, ktorého doterajšia kariéra bola spojená so senickým klubom a do Jihlavy prestúpil iba pred začiatkom tohtoročnej sezóny. Jeho prípadné hosťovanie v Senici je v štádiu riešenia.

Nové tváre naskúške
Na prvom tréningu sa objavilo aj niekoľko nových tvárí. Záložník Michal Mravec (29) z fínskeho Rovaniemi. Predtým si zahral aj americkú Major League Soccer v Sporting Kansas, v holandskom Emmene i poľskom Podbeskidzie Bielsko Biala. Na skúške sú aj Josef Kvída z FK Příbram a Patrik Krčula z FK Frýdek Místek. O dva dni neskôr sa k mužstvu pripojil Srb Ivan Markovič. Odchovanec Partizanu Belehrad hrával v kórejskom Gyeongname, v bulharskych mužstvách Černomoro Varna a CSKA Sofia, či gréckom Levadiakose.

Pavlík s Kóňom neprídu
Ďalšie pohyby v kádri budú závisieť od vývoja rokovaní s potenciálnymi investormi, ktoré stále prebiehajú. Nie je žiadnym tajomstvom, že po odhlásení sa Myjavy mal FK Senica záujem o návrat dvojice bývalých hráčov Petra Pavlíka a Tomáša Kóňu, no ani jeden z nich sa zrejme na Záhorie nevráti. Pavlík sa medzitým upísal na dva a pol roka Brnu a Kóňa odcestoval na takmer mesačné sústredenie do Turecka so Slovanom Bratislava.

Dvojica v reprezentácii
Na začiatok prípravy nebude trénerom k dispozícii dvojica reprezentantov. Michal Šulla bol premiérovo nominovaný do reprezentačného výberu Jána Kozáka na tréningový kemp v Spojených arabských emirátoch a Martina Červeňáka nominoval Milan Malatinský na prestížny Granatkinov memoriál do výberu Slovenska U18 (spolu s ďalším hráčom Senice Stanislavom Ducárom).

Zimná príprava mužstva prebehne v domácich podmienkach. Prípravné zápasy odohrá mužstvo prevažne so zahraničnými súpermi, generálkou na prvé jarné ligové stretnutie so Žilinou bude domáce stretnutie so Slováckom.

Káder FK Senica v zimnej príprave – brankári: Michal Šulla, František Plach, Benjamin Száraz, hráči: Igor Gončar, Róbert Pillár, Samuel Mráz, Adrián Kopičár, Miloš Kratochvíl, Daniel Turyna, Luboš Hušek, Peter Varga, Filip Blažek, Martin Červeňák, Matej Kosorin, Jakub Krč, Nikolas Včelka, Michal Mravec, Josef Kvída, Patrik Krčula.

Prípravné zápasy FK Senica
14.1. Senica – Sereď
21.1. o 12 h Senica – Opava
27.1. MTK Budapest – Senica
1.2. Olomouc – Senica
4.2. Bielsko-Biala – Senica
11.2. o 17 h Senica – Slovácko


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota