Je už tradíciou, že sa v Bratislave každoročne pripravuje bál Záhorákov.  Tohtoročné 48. pokračovanie bálu svedčí o jeho kvalite a obľúbenosti.  Bál sa dlhé roky konal v Parku kultúry a oddychu, kde ho navštevovala približne tisícka hostí – nielen obyvatelia Bratislavy, ale tiež hostia zo Záhoria, vrátane Malačanov.


Organizátorom bálu je Spolok Záhorákov v Bratislave. Nedávno zosnulý bývalý herec Novej scény v Bratislave a veľký patriot Záhoria Anton Baláž bol od začiatku hlavným aktérom. Pripravoval naň scenáre, zabezpečoval účinkujúcich, moderoval a obohacoval podujatie záhoráckymi pesničkami. Žiaľ, PKO v Bratislave už neexistuje, čo považujeme nielen za veľkú kultúrnu stratu, ale aj slovenský vandalizmus. Spolok Záhorákov proti likvidácii PKO protestoval, avšak bohužiaľ, zvíťazila sila kapitálu.

Po likvidácii PKO sa bál pripravuje v skromnejších podmienkach, kongresová sála hotela Pressburg v Petržalke nám už niekoľko rokov poskytuje príjemné prostredie. Tohoročný bál sa uskutoční v sobotu 4. februára.

Kvalitu bálu a spokojnosť hostí zaručuje predovšetkým úroveň hudobnej produkcie a celkovej organizácie. V posledných rokoch je stabilný účinkujúcim kapela bratov Zajačkovcov z Plaveckého Štvrtka, známa najmä z úspešnej televíznej relácie Ivana Krajíčka Repete. Kapela má výborný repertoár a keďže nevynechá žiadny hit – dávnejšie ani súčasné – výborne zabaví všetkých.

Každoročne prichádza aj zaujímavý hosť: tentoraz ním bude skvelá speváčka, šaštínska rodáčka Jana Kocianová. O záhorácky folklór sa postará detský súbor Leváranek, ktorý už očaril návštevníkov bálu, najmä jeho detský primáš Marek Šimko. Nebude chýbať tombola  s bohatými cenami.

Na bále sa vždy dekoruje richtár Spolku Záhorákov; opätovne ním bude významná osobnosť nášho zdravotníctva Anton Gúth, rodák z Malých Levár. Čáranka, herečka Mária Kráľovičová, ktorá spolok predtým viedla, zostáva našou doživotnou čestnou richtárkou. A na okraj poznamenávame, že označenie richtár, vicerichtár je nielen tak trocha recesiou, ale aj našou úctou k histórii.

Pozývame všetkých, aby sa prišli dobre sa zabaviť, stráviť príjemnú fašiangovú noc v záhoráckom opojení, stretnúť sa s priateľmi, dobre si zatancovať a odniesť si domov pekné spomienky.

František Karas, zdroj: Malacky.sk


.

BM: Ustekana sobota