Na Ivanku Kozárovú nás upozornila jej mama Andrea. „Chcem vám predstaviť našu dcéru, malú spisovateľku z Malaciek,“ napísala do redakcie Malackého hlasu. Neváhali sme a dohodli si stretnutie, ktoré mamine slová potvrdilo.

„Už v škôlke tvorila vlastné knižky, vtedy som k obrázkom dopisovala krátky text ja. V druhom ročníku sa naučila písať na počítači a odvtedy ho mám zaplavený rozprávkami. Z témy o smajlíkoch vznikol ucelený príbeh, ktorý Ivanka stále rozvíja. Preto sme sa ako rodičia rozhodli vydať jej na vlastné náklady knižku – prvou bola rozprávka Naše mesto Smajlíkovo,“ spomína hrdá mama. Knižku aj s venovaním si priamo od Ivanky kúpili kamaráti. Dvadsaťkusový náklad bol počas dvoch týždňov preč, posledné tri sa predali v mestskej knižnici. Rodičia nechali urobiť dotlač.

 

V tom čase mala Ivanka 9 rokov a o rok neskôr napísala tri ďalšie pokračovania. Medzitým dokončila aj iný, dávno rozpísaný príbeh. V súčasnosti má na svojom konte už tri knižky. Okrem prvej menovanej sú to Ema a koník – o dievčatku, ktoré si hľadá najlepšiu kamarátku, a Smielovo a Smajlíkovo.

 

Dnes má malá spisovateľka 11 rokov a od 5. ročníka navštevuje školu pre mimoriadne nadané deti v Bratislave, kam prestúpila z malackej „Štúrky“. Ako sa jej v novom prostredí páči? „Učíme sa iným spôsobom a rýchlejšie,“ hovorí Ivanka a dodáva: „V každej triede budeme písať ročníkovú prácu, takú malú bakalárku. Témou tej tohtoročnej sú futbalové finty veľkých futbalistov. A každý mesiac musíme prečítať jednu knihu a o všetkom napísať do čitateľského denníka. Teraz sú to staré grécke povesti a báje.“ Okrem slovenčiny Ivanku baví aj matematika, anglický i nemecký jazyk, výtvarná, telesná aj hudobná výchova.

 

Avšak okrem školy je tu stále štyridsaťdva smajlíkov, ktorí neustále nedajú pokoj jej fantázii. „Naše mesto Smajlíkovo a olympijské hry“ – zrodí sa čochvíľa nový príbeh. O čom bude? „Moji hrdinovia budú cestovať zo Saturnu na Mars a tam medzi sebou zápoliť,“ smeje sa všetečná piatačka. Aktuálne sa dáva do tlače ďalší príbeh z mesta Smajlíkovo –Ručičkine príhody – ide o všelijaké dobrodružstvá, dokonca aj kuchárske.

 

Okrem písania aj športuje. Hrá futbal v ČSFA v Malackách a s dievčatami v bratislavskom Slovane. A aby toho nebolo málo, „chytilo“ ju programovanie počítačových hier. Kedy ju potom – popri tých všetkých aktivitách – stihne „kopnúť múza“? „Hneď po vyučovaní,“ bez váhania odpovedá Ivanka.

 

Medzi jej obľúbené spisovateľky patrí Gabriela Futová a podľa mamičky práve prvá prečítaná kniha od tejto autorky v nej vyvolala túžbu písať. V budúcnosti vraj nielen o smajlíkoch, ale aj o ľuďoch, napokon – príbeh Ema a koník takým je. Predovšetkým vždy pôjde o to, aby jej  rozprávanie bolo veselé. A aby dobro víťazilo nad zlom.

 

Ivanka si svoje knižky sama aj ilustruje. Všetky doterajšie titulné strany zdobia reprodukcie jej obrázkov, ktoré namaľovala akvarelmi na plátno. Všestranná je táto nadaná školáčka! Túžbou dievčatka je, aby jej príbehy niekto stvárnil aj na filmovom plátne, v podobe kreslenej rozprávky.  Na toto sa teší aj Ivankin brat Adam, ktorý takisto prišiel na naše stretnutie a živo sa zapájal do diskusie.

 

Knižky, ktoré Ivanka Kozárová doteraz napísala, nájdete v malackej knižnici. Malej spisovateľke z nášho mesta želajme veľa tvorivých chvíľ a fantastických nápadov pri ďalšej tvorbe.

Ingrid Sochorová


.
Toto je čítané

Skalica získala takmer 700-tisíc eur na rekonštrukciu škôlky

Mesto Skalica uspelo so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Materskej školy Dr.…

BM: Ustekana sobota