Pošta na Juhu slúži veľkému sídlisku, navrhované nové pracovisko v Kauflande nie je adekvátnou náhradou.

Foto: Stanislav Osuský

Slovenská pošta, a. s. (SP) oznámila vedeniu mesta, že plánuje zrušiť pobočku na sídlisku Juh. Primátor Juraj Říha na rokovaní so zástupcom Slovenskej pošty vyjadril nesúhlas s týmto krokom: „Ide o ucelenú mestskú časť s dosahom 5 tisíc ľudí, pre ktorých by mala byť zabezpečená poštová služba ako súčasť univerzálnych služieb.“ Nesúhlasné stanovisko vyjadrila aj prednostka Mestského úradu Malacky Ľubica Čikošová a prednosta Okresného úradu Malacky Jozef Mračna.

SP prevádzkuje v Malackách dve pobočky – na Zámockej (Pošta 1) a na Juhu (Pošta 3). Návrh na zrušenie Pošty 3 odôvodňuje ekonomickými dôvodmi (málo klientov, klesajúce výnosy). Okrem toho sa odvoláva na legislatívu, podľa ktorej je povinná v obciach do 20 tisíc obyvateľov prevádzkovať jednu pobočku, čo znamená, že pracovisko na Juhu je nad rámec ich povinností. Zároveň však SP plánuje otvoriť novú pobočku v Kauflande. To však primátor nepovažuje za adekvátnu náhradu. „Pošta sa nerozhodla zrušiť pobočku bez náhrady, ale otvára novú, na opačnom konci mesta. Už v roku 2007, keď vzniklo pracovisko na Juhu, išla pošta dobrovoľne nad rámec svojich zákonných povinností. Odvtedy sa legislatíva nezmenila, preto tomuto rozhodnutiu nerozumiem.“ Primátor upriamil pozornosť na pobočku na Zámockej ulici (Pošta 1), ktorá nemá komfortné proklientske prostredie: nielenže má nedostatok parkovacích miest, ale vnútri pobočky je málo priestoru, z čoho vznikajú dlhé rady čakajúcich klientov. V tejto súvislosti navrhol Slovenskej pošte, aby prípadne zvážila možnosť premiestnenia pobočky Pošta 1 zo Zámockej do budovy bývalého mestského úradu na Radlinského ulici.

Foto: Stanislav Osuský

Pobočka na Juhu sídli v jednom z pavilónov materskej školy na Štúrovej ulici, ktorý patrí mestu. „Dávam do pozornosti, že Malacky na žiadosť pošty investovali do tejto budovy cca 52 tisíc eur. Ďalším naším ústretovým krokom je zvýhodnené nájomné v prenajímaných priestoroch, ktoré predstavuje euro za štvorcový meter na rok. Preto považujem rozhodnutie voči Malackám za nefér,“ uzavrel J. Říha. Nesúhlasné stanovisko mesta Malacky v písomnej forme dostane Poštový regulačný úrad, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

 Ľubica Pilzová


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota