„Bola to veľmi fajn akcia.“ „Veľmi dobrý nápad!“ „Podľa mňa to bolo super.“ Takéto a podobné reakcie sme si vypočuli od mamičiek, ktoré sa v stredu 8. februára zúčastnili na obnovenom projekte Mestského centra kultúry BABYKINO.

Foto: Stanislav Osuský

Ide o premietanie filmov pre dospelých divákov, najmä rodičov s malými deťmi, ktorí si nemôžu dovoliť vyraziť do kina vo večerných hodinách. „Babykino malo svojich návštevníkov už v minulosti. Detičky však vyrástli a ich mamičky museli nastúpiť do práce. Tento rok sme sa rozhodli projekt obnoviť a teší nás, že sa stretol so záujmom,“ hovorí riaditeľka MCK Jana Zetková .

Počas premietania je v sále znížený zvuk a mierne osvetlenie. Mamičky si môžu do kina priviezť kočík či priniesť nosiče. Mamička Adriana neváhala a pre svoj poklad zabezpečila aj deku. Jej syn Matúško so svojim kamarátom Oliverkom sa tak spokojne hrali a mamičky si vychutnávali film. „Určite sa budeme zúčastňovať pravidelne. Už teraz sa tešíme,“ prezradila spokojná Adriana. Mamička Gabika si tiež odniesla pekný filmový zážitok: „Nastavila som si synov spánok a takmer celé premietanie spokojne spal a ja som videla celý film. Rada by som poďakovala Janke Zetkovej za to, že myslí aj na mamičky na materskej či rodičovskej dovolenke, pre ktoré je dostať sa do kina takmer nemožné. Pracovníci v kine boli nesmierne ochotní, čo si tiež vážime.“

Foto: Stanislav Osuský

Prvé babykino patrilo aktuálnemu filmovému hitu Všetko alebo nič podľa knihy Evity Urbaníkovej, ktorý láme rekordy v návštevnosti po celom Slovensku. A Malacky nie sú výnimkou. Doposiaľ sa film u nás premietal deväťkrát a videlo ho 1391 divákov. Pre porovnanie: v minulom roku bol najnavštevovanejším filmom v malackom kine Červený kapitán s 501 divákmi. Rozprávku Doba ľadová si prišlo pozrieť 935 divákov.

Ďalšie BABYKINO sa uskutoční v stredu 8. marca a premietať sa bude romantická komédia Miluji tě modrě. „Ak  majú mamičky tipy na filmy, ktoré by chceli vidieť, pokojne sa nám môžu ozvať. Radi im vyhovieme. Pre tento projekt vyberáme slovenské a české filmy, prípadne filmy s dabingom, keďže popri staraní sa o deti by mamičky zrejme nestíhali čítať titulky,“ hovorí J. Zetková. BABYKINO sa bude konať každú druhú stredu v mesiaci o 10.00 h. Zúčastniť sa môžu aj diváci bez detí, musia byť však tolerantní.

Na premietaní sme si všimli aj niekoľko seniorov. Aj pre túto skupinu chystá Mestské centrum kultúry samostatné premietanie. Seniorkino sa bude konať každú štvrtú stredu v mesiaci o 14.00 h, prvýkrát už 22. marca. Rovnako ako mamičky, aj seniori majú zvýhodnené vstupné 3 €.

Natália Jánošová


.

BM: Kralici