OZ Útulok Skalica už 6 rokov kastruje psov a mačky sociálne slabším rodinám a premnožené lokality v Skalici a okolitých obciach.

Bohužiaľ ani táto snaha neznížila množstvo prijatých zvierat v útulku, priemerne 5x do roka je vyhlásený stopstav pre vysoký počet ubytovaných zvierat. Momentálne je v útulku 44 psov a 28 mačiek na adopciu.

Mačacie depozity nezvládajú pokryť taký počet mačiek, preto útulok hľadá vhodné priestory pre zriadenie centrálneho depozita v Skalici. Ak sa priestory nájdu, tak bude mať Skalica dve zariadenia pre psov a mačky.


Macek Knihy.Zahori

Od marca 2017 vyhlasuje OZ Útulok Skalica kastračný program, ktorý je orientovaný na všetky domáce zvieratá v Skalici a okolí. Túlavé a plaché mačky bude dávať na kastráciu zdarma, pre domáce zvieratá pripravil špeciálne ceny. Cieľom tejto aktivity je zníženie príjmu nechcených zvierat. Každoročne sú prehadzované šteniatka cez plot útulku, alebo ich ľudia nachádzajú pri odpadkových košoch v krabiciach.

Video nájdených šteniat pred útulkom v Skalici:

Bohužiaľ v dnešnej dobe ešte veľa ľudí nevie o kastrácii, nepozná jej pozitívne účinky na zdravie zvieraťa. Kastračný program bude spĺňať aj informačný účel.

Odstránením maternice a vaječníkov u mačiek a sučiek sa definitívne ukončí pohlavný cyklus a zníži sa výskyt nádorov mliečnej žľazy až o 90%, predchádza sa zápalom a nádorom maternice. V neposlednom rade kastrácia zvyšuje kvalitu života. Po odstránení semenníkov u psov a kocúrov dochádza postupne ku zníženiu až vymiznutiu pohlavných pudov. Zákrokom predchádzame problémom s prostatou. Ako sú zápaly, nádory a cysty prostaty.

Veľa ľudí nedá svoje zviera  vykastrovať z dôvodu vysokej ceny zákroku a tak im ponúkame zvýhodnenú cenu.

AKO TO FUNGUJE?
V prípade záujmu o kastráciu či nahlásenia premnožených lokalít nám zavoláte na telefónne čísla +421 904 249 756 a +421 949 418 648, alebo napíšete na e-mail utuloksi@gmail.com. Dohodneme sa na mieste kastrácie zvieraťa, prevoze a pooperačnej starostlivosti. Na druhý deň, keď bude všetko v poriadku, bude zviera vypustené do svojho prirodzeného prostredia.

KASTRÁCIA JE HUMÁNNEJŠIA AKO TOPENIE ČI VYHADZOVANIE MLÁĎAT.

 

Karolína Gažíková


.

BM: Ustekana sobota