Slniečko v Skalici ktoré vzdeláva deti predškolského veku poskytuje i širokú ponuku zaujímavých aktivít s rôznym zameraním. Od umeleckých či jazykových až po športové. Je výhodou, že deti zo Slniečka si bežné dni v materskej škole spríjemňujú aktivitami, ktoré sú prospešné aj pre ich zdravie.

Okrem iného deti využívajú širokú škálu športových aktivít. Pre Slniečko je dôležité, aby boli deti vedené k športu hravou formou, v takom prípade si deti šport obľúbia.

Ak sa pri športovaní deti bavia, tešia, či spoznávajú nových kamarátov, je to pozitívne a presne o to ide i organizátorom zaujímavého a unikátneho turnaja Kids Challenge určeného pre deti predškolského veku. V medzimestskej lige sú momentálne materské školy z Trnavy, Trenčína, Bratislavy a Skalice. Súťaží sa vo florbale, ale aby to nevyzeralo, že turnaj je len pre chlapcov, podarila sa zrealizovať krásna myšlienka. Dievčatá z týchto materských škôl spríjemňujú všetkým prestávky medzi vzájomnými zápasmi tanečnými kreáciami v štýle cheerleaders. Slniečko v treťom tohtoročnom kole turnaja, ktoré sa odohralo v Skalici a zúčastnilo sa ho 60 detí zo Slovenska, získali 1. miesto a krásny zlatý pohár, tiež zlaté medaily. Uspeli tak v silnej celoslovenskej konkurencii. Prínos turnaja vidia organizátori i v tom, že deti spoznávajú nové mestá, kamarátov, ale napríklad i nové nárečia. Keď deti z Trnavy prvýkrát použili v komunikácii milú skomoleninu slova roztlieskávačky a vyriekli túžbu, že by chceli byť „rozpleskávačky“ očarili všetkých a aktuálny ročník turnaja Kids challenge je teda obohatený i o turnaj „rozpleskávačiek“. V tom získali dievčatá zo Slniečka zo Skalice tentokrát bronz a po turnaji sa táto obrovská skupina predškoláčikov vybrala spoznávať mesto. Učenie hrou je v tomto prípade naplnené do bodky. Pre deti bol pripravený krásny animačný program s názvom Vitajte ve Skalici a deti v rámci neho nazreli do čiernej kuchyne vo Františkánskom kláštore kde videli tradičnú ukážku prípravy pravého skalického trdelníka. Očarené boli nielen z ohňa, vône ale predovšetkým ochutnávky ktorá po ukážke nasledovala. V Mlyne bratov Pilárikových čakala na deti mlynárka, ktorá deťom vyrozprávala krásny príbeh po ktorom nasledovali interaktívne úlohy priamo v mlyne pre všetky deti. Táto technická pamiatka, zaujala i dospelých a azda najviac vo chvíli kedy všetci zistili že mlyn naozaj funguje a spustili sa v ňom za riadneho rachotu stroje staré niekoľko desiatok rokov. Prehliadka veteránov v priestore mlyna bola už len čerešničkou na torte, ktorá ukončila krásny deň plný športu, tanca, detského smiechu spoločných aktivít i krásnych „medzimestských“ kamarátstiev.

Zorganizovať takýto turnaj je organizačne náročné a bez dobrých ľudí by to nešlo. Poďakovanie patrí vedeniu SOŠ strojníckej v Skalici za nezištné poskytnutie športovej haly, kde sa celý turnaj odohral a tiež TIK Skalica za ústretovosť a poskytnutie odborného výkladu a sprístupnenie celého areálu technickej pamiatky. Ďakujeme patrí aj Jurajovi Chovancovi, ktorý bol na turnaji rozhodcom. Možno i vďaka turnaju Kids Challenge získa skalická mestská florbalová liga nové talenty. Podporovať dobré veci v dnešnej dobe nie je samozrejmosť, preto si partnerov podujatia ceníme o to viac. Slniečko sa už teraz teší na ďalšie kolo turnaja, ktoré sa v máji uskutoční v Bratislave a na deti tam čakajú skvelé prekvapenia J

Zuzana Čimová


.

BM: Kralici