Stáva sa už tradíciou, že na začiatku roka sa hodnotia úspechy roka predchádzajúceho v rôznych oblastiach. A hoci už máme jar, nezabudli sme na športovcov, ktorí v uplynulom období vzorne reprezentovali naše mesto. Koncom marca sme ocenili jednotlivcov i kolektívy za športové úspechy v roku 2016.

Foto: Stanislav Osuský

Atletika, beh, box, futbal, futsal, hádzaná, judo, letecké modelárstvo, mažoretkový šport, stolný tenis, tenis, turistika, vodný motorizmus – takýto pestrý je zoznam športov, o ktorých sa hovorilo na slávnostnom večere v Spoločenskom dome.  Mená ocenených každoročne navrhuje Komisia pre vzdelávanie, mládež a šport pri mestskom zastupiteľstve. Ako povedal predseda komisie Pavol Tedla, rozhodovanie bolo náročné, pretože vynikajúcich športových výkonov bolo veľa a medzi nimi aj niekoľko majstrov Slovenska. „Vždy vyberáme z 20 až 30 mien. Našťastie, nemáme presne stanovený počet, koľkých môžeme oceniť, preto vlani bolo napríklad v kategórii do 18 rokov ocenených 8 mladých ľudí, tentoraz ich bolo 7. Všade inde sa robia rebríčky s poradím prvý – druhý – tretí, u nás je to bez poradia,“ povedal pre Malacký hlas P. Tedla. Podpredseda komisie Anton Pašteka doplnil: „Rozhodovanie nebolo ľahké, lebo niektoré športy ťažko posudzovať navzájom. Ako napríklad porovnáte úspechy vo futbale a trebárs v boxe? V tom je práca komisie zodpovedná.“

 

Tradičné mená i športy doplnili nové

Potešujúce je, že mladí športovci vedia zopakovať svoje výkony aj vo vyšších vekových kategóriách. Tak napríklad atléti Boris PribilMichal Mecháček, v minulých rokoch pravidelne oceňovaní v kategórii do 18 rokov, sa nestratili ani medzi dospelými. Ďalší ako Eliška Chvílová, Marcel Žilavý, Dávid Michálek, Félix Ivančo, Marek Havlík či futbalisti FC Žolík bývajú tradičnými ocenenými. Objavili sa však aj nové mená aj nové športy. Jedným z „nováčikov“ je rekreačný bežec Vojtech Planka. „Beh mi prináša radosť, potešenie, eufóriu. Nemusím vyhrať, stačí absolvovať. Už to považujem za víťazstvo samého nad sebou,“ povedal. Je príkladom toho, že nikdy nie je neskoro. S rekreačným behom začal ako 48-ročný: „Môj prvý tréningový beh meral 2200 metrov a zvládol som ho s troma prestávkami.“ Mimochodom, Plankovci sú veľká športová rodina, veď zaťom pána Vojtecha je náš extraligový hádzanársky brankár Dušan Roško.

Do Siene slávy malackého športu vstúpili futbalový tréner Ján Piško a turistka Margita Königsteinová. Ako nám prezradila, najradšej má Vysoké Tatry. A čo lokality v okolí Malaciek? „Tak tie mám rada úplne všetky,“ odpovedala so širokým úsmevom pani Margita.


Trnavské rádio Tak akorát 2024

 

 

Šport, mládež a budúcnosť

A. Pašteka ako pedagóg vníma spojenie „mládež a šport“ aj v širších súvislostiach: „Podmienky pre športovanie sú lepšie ako v minulosti, ale dnes je ťažšie mladých motivovať, aby sa hýbali. Veľkou konkurenciou sú mobily a počítače. Navyše, rodič dá ochotne žiakovi ospravedlnenku na telesnú výchovu, aby necvičil. Tradičný antický ideál – symbióza tela a ducha – má svoj význam a mali by sme sa k nemu vrátiť“ Našťastie, jeho kritické slová neplatia na tých, s ktorými sme sa stretli v Spoločenskom dome. A ešte jeden mimoriadne príjemný poznatok sme si odniesli: malackí športovci si fandia navzájom „Vytvorila sa tu prajná atmosféra, kde nie je dôležité, kto kedy skončil prvý, druhý alebo tretí. Slávnostným večerom sme zároveň vytvorili aj možnosť neformálnych kontaktov, na ktoré nie je na športoviskách počas súťaženia možno až toľko času,“ uzavrel P. Tedla.

Veľké poďakovanie patrí Centru voľného času v Malackách, ktoré pripravilo podujatie po stránke umeleckej i organizačnej. Väčšina prítomných sa zhodla, že každým rokom sa jeho úroveň zvyšuje.

Ľubica Pilzová, foto: S. Osuský

 


.

BM: Ustekana sobota