Fandíte aplikáciám a pravidelne sledujete nové trendy, ktoré sa týkajú mobilných technológií? Zaujíma vás, aké je to pracovať vo firme, akou je napríklad športová aplikácia Runtastic, ktorá má vyše 105 miliónov registrovaných užívateľov? Dnes vám ponúkame rozhovor s Adamom Studeničom z Holíča, ktorý sa po štúdiu na Masarykovej univerzite, dostal práve sem, na zaujímavú pozíciu programátora mobilných aplikácií pre operačný systém iOS.

 

V spoločnosti Runtastic už nadobudol veľa pracovných skúseností a v rozhovore nám prezradil aj to, prečo je v živote, ale aj v práci, dôležitá zmena a ako ovplyvní náš život. Opýtali sme sa ho aj na to, čo je pri programovaní dobrej aplikácie dôležité a ako by mala dobrá aplikácia vyzerať. ,,Veľmi dôležitý je nápad aplikácie, spracovanie, kvalita a nesmieme zabudnúť na marketing, ten je dnes asi najdôležitejší.“

 

Pracuješ vo firme Runtastic. Ide o úspešnú športovú aplikáciu. Ako blízko je k tebe šport? Si jeho veľký fanúšik?

Šport je mi veľmi blízky a robím ho aktívne vo viacerých podobách. Momentálne sa najviac venujem športom ako crossfit, cvičenie s vlastnou váhou, HIIT intervalovým tréningom a dosť často využívam našu aplikáciu Results. Samozrejme mám rád aj beh a pravidelne ho zaraďujem do svojho života. V minulosti som sa asi 18 rokov venoval futbalu. Som fanúšik športu celkovo, ale radšej ho robím, ako by som sa mal naň len pozerať.

 

 

V súčasnosti je zdravý životný štýl veľmi populárny. Ako sa na to pozeráš?

Je pravda, že popularita zdravého životného štýlu narastá, ale podľa mňa je stále len na začiatku. Tiež sa snažím žiť zdravo, a preto pravidelne športujem a zdravo sa stravujem. Podľa mňa by si človek mal vybrať zlatú strednú cestu, pravidelne sa hýbať a premýšľať nad tým, čo zje a kedy to zje. Nie som zástanca striktných krátkodobejších diét, pretože život nie je beh na krátku vzdialenosť. Je to maratón a treba si rozložiť sily a žiť zdravo každý deň.

 

Ako si sa k tvojej práci dostal? Je to tvoja vysnívaná robota?

Po skončení štúdia na Fakulte Informatiky Masarykovej univerzity v Brne som sa rozhodoval, kam budú nasledovať moje kroky. Počas štúdia som pracoval ako programátor webových stránok a postupne som sa dostal k vývoju mobilných aplikácií. V Brne som zostať nechcel a v závere štúdia som pracoval v malom vývojárskom štúdiu Wazzupa v Skalici. Túžil som získať skúsenosti z väčšej spoločnosti a vyskúšať si pracovať vo veľkom tíme skúsených ľudí. Poslal som životopis do spoločnosti Runtastic a po štyroch kolách výberového konania mi ponúkli pracovnú ponuku. Dlho som neváhal, prijal som ju a v októbri 2016 som nastúpil na pozíciu Software Engineer iOS. Vysnívanú prácu som nikdy nemal, ale vždy som chcel robiť to, čo ma baví, napĺňa a dáva mi zmysel. To sa mi aj teraz podarilo. Každý deň sa teším do práce a je to pre mňa veľká výzva pracovať na aplikáciách, ktoré používajú milióny ľudí každý deň.

 

Je to pre teba veľký pocit zodpovednosti, vedieť, že toľko ľudí používa túto aplikáciu každý deň?

Je to samozrejme veľká zodpovednosť, ale za kvalitu a chyby zodpovedá celý tím a nie jednotlivec. Chyby v aplikáciách sú bežná vec a samozrejme, vyskytujú sa aj v našich aplikáciách. Dôležité však je, ako rýchlo dokážeme na chyby reagovať a vydať nový update, aby mala chyba čo najmenší dosah. Než sa appka dostane k užívateľom, prejde masívnym testovaním cez náš tím testerov a kvalitárov. Skôr ako zodpovednosť mám pocit zadosťučinenia, že pomáhame ľuďom žiť zdravší a šťastnejší život s našimi aplikáciami.

 

Aké sú tvoje konkrétne pracovné činnosti vo firme Runtastic? Na čom všetkom sa podieľaš?

Pracujem ako programátor mobilných aplikácii pre operačný systém iOS. Prvé dva mesiace, počas výučbovej doby, ktorú som strávil v Linzi, som pracoval na aplikácii Results. Neskôr som bol zaradený do tímu vo Viedni, ktorý pracuje na našej hlavnej aplikácii Runtastic. Náš tím sa volá “Social II” a pracujeme na funkcionalitách ako manažment priateľov, rebríčky nabehaných kilometrov, skupiny užívateľov a veľa ďalších. V spoločnosti Runtastic je podobných nezávislých tímov asi osem a každý zodpovedá za niečo iné. Okrem mojich povinností v tíme Social II, sa podieľam aj na vývoji našej platformy pre iOS. Počas tohto vytýčeného času, všetci iOS programátori, spolupracujeme a riešime problémy, ktoré sa vyskytujú počas našej každodennej práce. Väčšinu času programujem, ale aj komunikujem s kolegami a vybavujem veľmi veľa stretnutí, na ktorých plánujeme ďalší vývoj a riešime problémy s cieľom dosiahnutia čo najlepších výsledkov.

 

Na trhu je veľa aplikácií. Prečo je podľa teba appka Runtastic taká populárna?

Runtastic bola jedna z prvých bežeckých aplikácii v App Store. Užívateľov si získala vysokou kvalitou, neustálym zlepšovaním sa a pridávaním funkcionalít. Runtastic aplikácie idú s dobou a pracujeme na nich každý deň tak, aby boli naši užívatelia spokojní. Popularitu zabezpečuje aj pravidelné zaradenie do zoznamu top aplikácii “Featured” v App Store a Google Play. Pri vývoji spolupracujeme s firmami ako Apple, či Google a to nás posúva dopredu. Runtastic je našou najsťahovanejšou aplikáciou a ja osobne považujem za vychytávku Live Tracking. Keď idem behať a povolím v aplikácii Live Tracking, ostatní ľudia ma môžu na diaľku povzbudzovať a ja to počujem v slúchadlách. Predstavuje to pre mňa motiváciu pri behaní. Avšak, Runtastic nie je našou jedinou úspešnou aplikáciou. Do povedomia sa dostáva aj aplikácia Results a známe sú aj aplikácie na bicyklovanie, monitorovanie srdcovej frekvencie, atď. Viac sa môžeš dozvedieť na našom blogu.

 

 

Túto firmu neskôr kúpila spoločnosť Adidas. Zachytil Runtastic úspech už od začiatku jeho vzniku? Koľko ľudí v súčasnosti používa túto aplikáciu?

O tejto akvizícii som niekde čítal a zdalo sa mi to až neuveriteľné, že štyria zakladatelia vybudovali za šesť rokov firmu, ktorú následne predali za 220 miliónov eur. V súčasnosti máme okolo 205 miliónov stiahnutí aplikácie a vyše 105 miliónov registrovaných užívateľov. V spoločnosti pracuje 195 zamestnancov z 33 krajín z celého sveta.

 

Aplikáciám sa venuješ aktívne, programuješ aj napr. ProMenu.sk. U koho sa zrodil tento nápad?

Aplikácia vznikla ako nápad mojich kamarátov zo Záhoria – Frederika Ravasa a Jana Májka, ktorí ma požiadali, či by som vedel naprogramovať aplikáciu pre zobrazovanie obedového menu. Spolu so spolužiakom Markom Staňom, sme na tejto aplikácii pracovali ako na školskom projekte a o pár mesiacov bola na svete prvá verzia. Prvotný dizajn sa nám veľmi nepáčil, a preto sme onedlho aplikáciu celú prerobili do dnešnej podoby.

 

Aké sú teda jej najväčšie výhody? Čo všetko sa odberateľ vďaka tejto appke môže dozvedieť?

Najväčšia výhoda aplikácie je možnosť vyhľadať obedové menu v najbližších reštauráciách podľa vlastnej polohy. Ďalej ponúka ProMenu.sk prehľad a vyhľadávanie reštaurácií a ich detailné informácie spolu s fotogalériou, telefónnymi číslami, atď. Užívateľ si môže reštauráciu uložiť do ,,obľúbených“ pre rýchlejší prístup. Momentálne pracujeme na novej verzii aplikácie ProMenu.sk, v ktorej prinesieme úplne nový koncept aplikácie a veľa nových vychytávok.

 

Čo musí mať podľa teba dobrá aplikácia, aby rezonovala v spoločnosti?

Veľmi dôležitý je nápad aplikácie, spracovanie, kvalita a nesmieme zabudnúť na marketing, ten je dnes asi najdôležitejší. Dá sa povedať, že životný cyklus aplikácie je nový vedný odbor a to, aby bola aplikácia úspešná, závisí od veľa faktorov. Ja osobne si rád sťahujem aplikácie, ktoré dobre vyzerajú, majú nejaké cool animácie a sú jednoduché na použitie. Aplikácie, ktoré naozaj rezonujú v spoločnosti, nájdeme väčšinou v zozname Featured aplikácií v App Store, alebo na Google Play. Týmto sa aplikácia naozaj dostane do povedomia a odčlení sa od konkurencie.

 

Zaujíma ma aké aplikácie máš v telefóne a prečo?

Samozrejme všetky Runtastic aplikácie. Nie všetky denne využívam, ale rád ich testujem a zisťujem či to, čo som naprogramoval, naozaj aj v praxi funguje. Dosť často používam aplikáciu Sygic pre offline GPS navigáciu. Ďalej mám v telefóne aplikácie Waze, Google Maps, Facebook, Messenger, Instagram, Spotify, ProMenu.sk, atď. Aplikácií mám spolu asi 150, ale väčšinu z nich takmer nepoužívam. Rád si sťahujem nové aplikácie, aby som videl aké vychytávky využíva konkurencia, aké sú trendy a čo je nové v tejto oblasti.

Čo všetko si vyžaduje programovanie aplikácie? Koľko tomu treba venovať času a ako často je podľa teba dobré obnovovať aplikáciu, prinášať novinky, atď.?

Programovanie aplikácie si vyžaduje počítač (v mojom prípade macbook), ovládať programovací jazyk a mať pevné nervy. Programovanie pozostáva z riešenia problémov a hľadania čo najelegantnejších riešení. Ak má k tomu človek vzťah a dokáže logicky premýšľať, nepotrebuje na to vzdelanie, len veľa času a trpezlivosti. Dobrým programátorom sa nedá stať zo dňa na deň. Je potrebné odsedieť si veľa hodín za počítačom a pochopiť základné koncepty a princípy programovania. Začiatky bývajú veľmi ťažké, ale potom nastane zlom a ide to oveľa lepšie. Neskôr sa z toho stane vášeň, tak ako u mňa.

Navyše, aplikáciu je treba obnovovať podľa potreby. Napríklad, ak veľmi často padá, je potreba čo najrýchlejšie vydať aktualizáciu, aby užívatelia na danú aplikáciu nezanevreli a neprestali ju používať. Čo sa tyká prinášania noviniek, som zástanca hesla “Done is better than perfect”. Akonáhle je nová funkcia hotová, i keď nie na 100%, mali by sme ju vydať a appku aktualizovať. Užívatelia nám dajú spätnú väzbu a ukážu, či vôbec má táto nová funkcia zmysel a či by sme mali jej vývoju venovať viac času. Dobrá aplikácia potrebuje aspoň 1-členný tím. (smiech) Ideálne je mať však aspoň dvoch mobilných vývojárov, jedného grafika, vývojára pre serverovú časť a produktového manažéra. Je to individuálne, ale tím by mal pozostávať z piatich až desiatich ľudí. Vtedy sa, podľa môjho názoru, najlepšie pracuje.

Projekt ProMenu.sk vznikol na Záhorí. Máš v hlave ešte ďalšie nápady na aplikácie, ktoré by sa týkali nášho regiónu a mohli by nám uľahčiť život?

Spolu s kamarátmi pracujem ešte na jednej lokálnej aplikácii, ktorá sa volá Eventall. Je to jednoduché, nájdeš si v aplikácii Eventall udalosť, ktorej sa plánuješ zúčastniť a stiahneš si všetky potrebné informácie priamo do mobilu. Aplikácia slúži pre menšie festivaly a udalosti, ktoré si nemôžu dovoliť vlastnú aplikáciu. Preto môžu organizátori udalosti nahrať všetky informácie do našej appky a užívateľ si môže tieto informácie stiahnuť. Následne ich má k dispozícii i keď je offline. Našu appku využili napr. návštevníci festivalu Cibula fest, alebo Skalických dní.

 

Ako sa motivuješ k dobrému výkonu v práci?

Mojou veľkou motiváciou a podporou je moja snúbenica Natália, ktorá ma vo všetkom na 100 % podporuje a stojí pri mne. Podporila ma aj pri rozhodnutí ísť pracovať pre Runtastic, čo znamenalo presťahovať sa do Viedne a začať tam spolu žiť. Ja som ten typ človeka, ktorý sa asi nikdy neuspokojí sám so sebou. Každý deň sa snažím byť lepší ako včera a snažím sa učiť od lepších ako som ja. Väčšinou sa riadim týmto príslovím: ,,Ak si ten najchytrejší v miestnosti, nachádzaš sa v zlej miestnosti“. Rád sa učím nové veci a nebojím sa zmeny. Zmena je jediná konštanta.

 

Ako môže podľa teba zmena ovplyvniť naše životy?

Zmena dokáže ovplyvniť naše životy pozitívne aj negatívne. Veľmi záleží od toho, ako sa k zmenám človek postaví a ako ich vníma. Niektorí ľudia si myslia, že sú akí sú a nemôžu sa zmeniť. To im ale vytvára problémy, ak sa stretnú v živote s väčšou zmenou, cítia sa beznádejne a vzdajú to. Na druhej strane, sú ľudia, ktorí vnímajú zmeny pozitívne a vidia ich ako príležitosti a vedia, že ak sa budú snažiť, dokážu aj nemožné. Ak sa človek snaží, nenechá sa zastrašiť a vystúpi zo svojej komfortnej zóny, zmeny pre neho nepredstavujú nič negatívne.

Ako si spokojný so životom v tomto meste?

Viedeň sa radí medzi najlepšie mestá na svete pre život. Zatiaľ sa nám tu veľmi páči, ale ešte nie sme zabehnutí ,,Viedeňáci“, mesto vnímame z pohľadu turistov. Veľa času trávim v práci a nemám čas spoznávať mesto počas týždňa, no snažíme sa ho bližšie spoznávať najmä cez víkendy.

 

Na záver, ako by si zhodnotil pracovné tempo, nasadenie svojich kolegov a ľudí, ktorých okolo seba máš?

Pracovné tempo je rovnomerné, žiadny chaos a zbytočne unáhlené rozhodnutia. Keďže pracujem so špičkovými programátormi, všímam si najmä ako pracujú oni. Navyše, všetkým nám urýchľuje prácu to, že každý vie, čo presne má robiť a má to špecifikované do detailov. Práca sa nerobí na 2-3 krát, ale len raz a poriadne. Najviac si ale cením, že všetci ,,Runtastics“, ako sa prezývame, sme jeden tím a navzájom si pomáhame. Nestretol som sa s negatívnym správaním mojich kolegov a všetci sa navzájom rešpektujeme, pretože každý vidí    veci inak. To si myslím, že nie je samozrejmosť na každom pracovisku. Ak by mal niekto záujem pripojiť sa k nám do tímu, nech ma neváha kontaktovať. Nových ľudí potrebujeme stále.


.

BM: Ustekana sobota