V hlavnom meste Záhorákov sa nielen „muáci“ povestná šošovička z pesničky o Macejkovi… Malacky rozveselili  Záhorácki permoníci, ktorí vyšli z fantazijných príbehov z podzemnej  ríše Dutánie a veselo i nahlas zaspievali svoju pesničku.

„Záhorácki permoníci“ je titul novej rozprávkovej knižky, ktorú v týchto dňoch vydala Matica slovenská. Pôvodné rozprávky pre deti mladšieho školského veku vyšli spod pera Štefana Nižňanského a prekrásnymi ilustráciami ich doplnil a skrášlil výtvarník Miroslav Knap. Multimediálny projekt prináša – okrem dobrodružných i veselých príbehov a povestí z historického regiónu – s hustými borovicovými lesmi na viatych pieskoch aj niekoľko milých prekvapení pre deti : premiérovo zverejnenú unikátnu mapu podzemnej ríše „Dutánia“ pod celým Záhorím, CD s originálnou pesničkou o zvláštnych trpaslíkoch a recepty na rôzne šmakocinky  z kvetov bazy.

Riaditeľ vydavateľstva Matice slovenskej Stanislav Muntág: –  V našom edičnom programe má dlhodobo významnú pozíciu pôvodná slovenská literatúra pre deti a mládež, s osobitným dôrazom na diela, ktoré zviditeľňujú pozoruhodnosti  Slovenska i jednotlivých slovenských regiónov. Viaceré naše knižné vydania sa venovali aj Záhoriu, najmä diela Štefana Moravčíka „Záhorácke povesti“,  „Zlatá kniha Záhoria“ a „Záhorácky raj“. Na knižnom diele Štefana Nižňanského oceňujeme práve tento – citlivo a nenásilne zakomponovaný – vlastivedný rozmer. Veselé, pútavo podané príbehy dedka Slaninku, jeho zvieratiek a  permoníkov zavedú detského čitateľa na zaujímavé miesta Záhoria  – na Plavecký hrad , do jaskýň, do Čierneho kláštora v Malackách, do veterného mlyna v Holíči, k vzácnemu kostolíku v Kopčanoch a na mnoho ďalších miest, ktoré vytvárajú prírodné a kultúrne bohatstvo kraja. Najmä na Záhorí by preto „Záhorácki permoníci“ mali byť neodmysliteľnou súčasťou rodinnej knižnice.

Autor knihy – bývalý generálny riaditeľ Slovenskej televízie Štefan Nižňanský – nadviazal ďalšími pôvodnými rozprávkami na svoju literárnu prvotinu z roku 2013 „O dvanástich trpaslíkoch“ a čitateľovi ponúka prekvapivé aj zaujímavé informácií, zaujímavosti, príbehy a povesti z presláveného hubárskeho raja medzi Karpatmi a riekou Moravou.

Inšpiráciou je pre mňa prírodné prostredie uprostred borovicových lesov v okolí Tomkov, Studienky, Búrov a potoka Lakšár… No tiež moji štyria vnúčikovia, milujúci víkendové aj prázdninové  pobyty na chalupe. Pri potulkách regiónom a pri stretnutiach s írečitými Záhorákmi stačí vnímať pozorne všetko očami, ušami, poznať históriu najzaujímavejších a tajomných miest a pospájať to nitkou fantázie…  Množstvo energie i podnetov čerpám ale aj z desiatok stretnutí so školákmi  v priebehu roka na besedách o literárnej tvorivosti – hovorí autor  Štefan Nižňanský.

Primátor mesta Malacky Juraj Říha k tejto téme pridáva : –  Môžem len vyjadriť veľkú radosť a potešenie, že máme v našom regióne takýchto zaujímavých autorov a s potešením sme sa pridali k slávnostnému uvedeniu rozprávkovej knihy zo Záhoria a o Záhorí v našom meste!

Spisovateľ Štefan Nižňanský však nepíše iba knižky pre deti. Na prelome rokov 2013/2014 mu v Prahe vyšla biografická kniha zo zákulisia televízneho spravodajstva „Televízne črepiny v zamate“, o rok neskôr napísal a vydal rozsiahlu knihu s vyše 330 autentickými fotografiami „Lesk a bieda slovenského hokeja“. Za ňu získal vlani v Českej republike prestížnu medzinárodnú Cenu Egona Ervína Kischa za rok 2015, určenú pre úspešných spisovateľov literatúry faktu. Ostatným dielom autora v tejto kategórii  z decembra 2016 je príbehová kniha o bratislavskom cestovateľovi, podnikateľovi a pilotovi, o prvom majiteľovi súkromnej stíhačky v Európe : „Dobrodruh Saša.

Vieme o tom a sme na to hrdí, že v osade, ktorá patrí k našej obci sa rodia takéto zaujímavé knižky – odpovedá starostka obce Borský Svätý Jur Anna Kratochvílová.  – Nie je tu veľa chalupárov z Bratislavy, ktorí sa tak rýchlo aj tak silno zžili s prostredím  a spriatelili s ľuďmi nášho chotára… S pánom Nižňanským a s jeho rodinou, vnúčikmi sa vídame často aj na našich tradičných podujatiach i kultúrnych akciách obce. 

Predpoludním v Mestskom kultúrnom centre v Malackách sa „ujo rozprávkar“ stretol so žiakmi 4. ročníkov miestnej základnej školy, popoludní sa vydavateľ knižky, autor a reklamní partneri stretli na tlačovej besede s novinármi a podvečer o 18-tej hodine slávnostne uvítali knižku „Záhorácki permoníci“ v miestnom Kine Záhoran.

Sudičkami, ktoré zaželali rozprávkovým príbehom a dobrodružstvám úspech nielen u detských čitateľov a autorovi ešte veľa ďalších tvorivých nápadov boli veľká herecká osobnosť SND, legendárna Mária Kráľovičová, spolu so slovenskou modelkou, moderátorkou a bývalou riaditeľkou súťaže krásy MISS Slovensko Luciou Hablovičovou.


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota