Viete koľko krajín patrí do Európskej únie? Aké sú jej hlavé symboly, alebo kedy vstúpilo Slovensko do eurozóny? V utorok 11. apríla sa v Dome kultúry Senica uskutočnila regionálna súťaž Mladý Európan, kde si študenti z 13 stredných škôl z regiónu zmerali svoje vedomosti  a znalosti o Európskej únii.

Mladý Európan sa niesol v duchu osláv, keďže práve tento rok si Európska únia pripomína 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv a 30. výročie vzniku programu Erasmus.

Súťaž pozostávala z testu o Európskej únii, jazykovej krížovky a obrázkového kvízu. „Boli tam ťažšie otázky, ale aj menej náročné. Otázky boli o histórii únie, jej inštitúciách, rozširovaní, o členských štátoch a o mnohom inom, čo má niečo spoločné s Európu. Najviac sa mi páčilo druhé kolo, jazyková tajnička, ktorá je skôr o tímovej práci a rýchlosti,” vyjadril sa jeden zo študentov, ktorý celú súťaž ocenil ako dobrú skúsenosť, a ak by mohol do súťaže by sa zapojil aj nabudúce.

Napokon sa do záverečného finále prebojovali tri školy: OA Trnava, Gymnázium Malacky a SSOŠP Senica. Svoje vedomosti si študenti z týchto škôl ešte otestovali v troch kategóriách  obrázkového testu, kde museli spoznať osobnosti, dominanty a symboly.

Postup do národného kola si nakoniec vybojovala Súkromná stredná odborná škola podnikania Senica,  ktorá preukázala najviac vedomostí a svojím víťazstvom si zabezpečila postup na národné kolo do Bratislavy. To sa uskutoční v hoteli Bôrik 6. 6. 2017. Reprezentantom nášho regiónu budeme držať palce, aby vyhrali cestu do Bruselu, ktorá je pripravená ako odmena pre víťazov celonárodného kola.

Marek Štítny


.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 700-tisíc eur na nové cyklotrasy

Mesto Skalica získalo dotáciu 688 116 eur z programu Interreg SK-CZ 2021-2027…

BM: Ustekana sobota