Pod patronátom predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša sa už v sobotu 22. apríla v Borskom Mikuláši uskutoční 48. ročník Záhoráckej dvadsiatky, ktorý bude zároveň majstrovstvami Slovenska na 20 km mužov a žien, na 10 km juniorov a junioriek a na 5 km veteránov a veteránok. Na trati bude aj najjagavejšia slovenská atletická hviezda – majster sveta a olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth!

Osemnásobný víťaz Záhorácka 20 Matej Tóth

Okrem spomínaných majstrovských súťaží sa bude v uličkách Borského Mikuláša súťažiť o body aj novovzniknutom Moravsko-slovenskom chodeckom pohári, do ktorého sa zapojili organizátori z oboch brehov rieky Moravy (Olomouc, Vyškov, Brno, Břeclav, Třebíč, Hlohovec, Borský Mikuláš). V moravsko-slovenskom chodeckom pohári môžu štartovať aj neregistrovaní pretekári. Po dlhšej prestávke sa bude na Záhorí v hlavnej kategórii mužov opäť bojovať na olympijskej trati 20 km. V tejto súvislosti je namieste otázka: prekoná niekto z pretekárov bradatý traťový rekord (1:21:42 h) Romana Mrázka z roku 1987?

Všetci Búrania sa však už tešia na to, že po ročnej prestávke zavinenej zranením sa postaví na štart aj úradujúci majster sveta a olympijský víťaz na 50 km Matej Tóth, ktorý je historicky najúspešnejším chodcom podujatia – v hlavnej kategórii mužov dokázal na Záhoráckej dvadsiatke zvíťaziť už osemkrát, čím prekonal ďalšieho legendárneho slovenského olympijského víťaza Jozefa Pribilinca.

Do kuchyne príprav 48. ročníka Záhoráckej dvadsiatky nám pomohol nazrieť riaditeľ pretekov Ing. Roman Gazárek. „Oprava povrchu trate v minulom roku nám umožnila opäť sa uchádzať o organizovanie a z poverenia SAZ organizovať majstrovstvá Slovenska mužov a žien na 20 km,  juniorov a junioriek na 10 km a veteránov a veteránok na 5 km. Tým sme si ako organizátori prakticky zabezpečili účasť celej slovenskej chodeckej reprezentácie. Záhorácka dvadsiatka však nebude len majstrovskými pretekmi, ale aj kvalifikačným podujatím slovenských chodcov pre Európsky pohár v chôdzi , ktorý sa uskutoční v máji v Poděbradoch. Fakt, že IAAF zaradila Záhorácku medzi kvalifikačné preteky na plnenie limitov na MS 2017 v Londýne, je ďalší pokrok k zvýšeniu jej kvality. Ako organizátor sme splnili všetky prísne podmienky (certifikácia trate medzinárodným meračom tratí Emilom Ruskom a minimálne traja medzinárodní rozhodcovia chôdze – Zuzana Costin, SVK, Orsolya Gruber, HUN, Miloslav Lapka CZE).
Viem potvrdiť štart olympijského víťaza a majstra Mateja Tótha na našich pretekoch, pričom by to mal byť vôbec jeho prvý ostrý štart po zranení. Samozrejme, na Z 20 sa predstavia aj naši domáci chodci – juniorka Ema Hačundová, tohtoročná halová majsterka Slovenska medzi juniorkami a účastníčka majstrovstiev Európy a majstrovstiev sveta dorastu, mladšia žiačka Mária Gazárková, majsterka Západoslovenského atletického zväzu 2016 na 1000 m chôdze medzi najmladšími žiačkami, dievčatá z prípravky Adriana Gazárková, Agáta Cintulová, medzi veteránmi zase olympionik z Barcelony Ján Záhončík, Ondrej Malík, Jozef Baďura. Na trati uvidíme aj ďalších chodcov zo Záhoria. Z Borského Svätého Jura to bude Daniela Ščepková, medailista z tohtoročných halových MSR medzi žiačkami, zo Skalice Milan Rízek, druhý na 20 km v Dudinciach. Momentálne intenzívne pracujeme na pozvaní ešte niekoľkých ďalších kvalitných chodcov a chodkýň na 20 km. Vypísali sme finančné prémie za umiestnenie na 20 km a za prekonanie oboch traťových rekordov, čo by spolu s plnením limitov mohlo byť pre chodcov a chodkyne celkom zaujímavé.
 

Podobne ako v roku 2016, aj tento rok sme pripravili pre naše chodecké legendy štart na 1 km, aby opäť oprášili svoje chodecké umenie a prišli sa spoločne zabaviť s priateľmi, s ktorými kedysi trávili dlhé hodiny na tréningoch a pretekoch.“
 

V nedeľu 23. apríla sa pretekári presunú zo Záhoria do Hlohovca na Medzinárodný chodecký míting, ktorý ukončí víkend v znamení chôdze na Slovensku.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota