DFS Leváranek a Fsk Leváran spolu s OBCOU Veľké Leváre čo najsrdečnejšie pozývajú všetkých milovníkov folklóru na 8.ročník MFF Detské krojované slávnosti do Veľkých Levár v sobotu (27.5.)

Festival je jednou z najväčších a najnavštevovanejších podujatí vo Veľkých Levároch. Konajú sa vždy v poslednú májovú sobotu v historickej časti obce Habánsky dvor, kde sa vystúpenia konajú v malom amfiteátri obklopenom ľudovou architektúrou Habánov. Okrem vystúpení si prídu na svoje aj milovníci histórie, pretože môžu navštíviť Habánsku kaplnku, Habánske múzeum a môžu sa prejsť malebným habánskym dvorom, ktorý svojimi zachovalými domčekmi dýcha na každého svojou históriou.

Folklórny festival sa začína krojovaným sprievodom obcou od kultúrneho domu až po Habány a začína sa o 14:00hodine. V sprievode budú zoradení všetci účinkujúci v rôznofarebných krojoch so svojimi ľudovými hudbami.  Návštevníci sa môžu tešiť na DFS Juránek z Borského Sv. Jura, DFS Prvosienka zo Šamorína, DFS Písečánek z českéo Písku, DFS Žeravjánek z moravských Žeravin,  Mladú Kościerzynu z poľskej Kościerzyny a tiež na domáci DFS Leváranek z Veľkých Levár a Foklórnu skupinu Leváran.

Po prvý krát sa na festivale predstaví aj Mladšia“ Cimbálofka Leváranek“, ktorá začala pracovať od začiatku šk.roka  a jej členmi sú deti od 5 do 13rokov. Ďalej sa predstaví levárska „Cimbálofka Leváranek „ s dospelými muzikantami no netradične s geniálnym detským primášom- 11ročným Marekom Simkom.

V habánskom amfiteátri sa diváci oboznámia prostredníctvom vystúpení detí a mládeže  s rôznymi zvykmi a kultúrami z rôznych miest nielen Slovenska, ale aj Čiech, Moravy a z ďalekého Poľska, ktorého účastníci pricestujú až zo severnej oblasti z tzv. Kaschúb.

Diváci sa okrem pasívneho sledovania vystúpení môžu zapojiť tiež do Školy tanca, kde sa majú možnosť naučiť nejaký nový tanček, ďalej si môžu vyskúšať svoje umelecké schopnosti v Tvorivých dielňach pre deti a v stánkoch s ľudovo-umeleckými predmetmi si môžu zakúpiť rôzne upomienkové predmety ako pamiatku na tento krásny deň.

Novinkou tohto ročníka bude aj tombola s okamžitými výhrami, ktoré si návštevníci ihneď po zistení výherného čísla môžu sami vyzdvihnúť.

Po skončení festivalového dňa v sobotu čaká milovníkov folklóru ešte jeden deň s folkórom a to v nedľu 28.5., na slávnostnej omši v rímskokatolíckom kostole Mena Panny Márie o 10:00hodine. Tam sa svojimi piesňami a hrou na ľudových hudobných nástrojoch predstavia súbory Mladá Kościerzyna, Písečánek a Leváranek a obohotia tak slávnostnú sv. omšu, ktorá sa ponesie v znamení poďakovania folklórnych súborov za talenty, ktoré vo svojich súboroch majú.

 


.

BM: Festival Záhrad