V noci na pondelok (12.6.) trnavskí colníci objavili v úkrytoch ukrajinského dodávkového automobilu 156 220 pašovaných cigariet. Odhalili ich pomocou mobilného skenovacieho zariadenia finančnej správy. Predbežný únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov bol vyčíslený na vyše 15 000 eur.

V noci na dnes vykonávali colníci z  Oddelenia špeciálnych technológii Colného úradu Trnava kontrolnú akciu zameranú na odhaľovanie tovaru, ktorý mal uniknúť spod colného dohľadu alebo daňového dozoru. Ako informoval hovorca colného úradu Trnava Jozef Belan, táto akcia bola zameraná na kontrolu nákladných a dodávkových automobilov v cestnej premávke na diaľnici D2 v smere z Českej republiky .

V rámci tejto činnosti si colníci vytipovali okrem iných vozidiel aj dodávkové motorové vozidlo Peugeot Boxer s ukrajinským evidenčným číslom, ktorého vodičom bol 42 ročný muž ukrajinskej štátnej príslušnosti. Okrem vodiča sa vo vozidle nachádzali ešte dvaja Ukrajinci. Podľa vyjadrenia posádky vozidla smerovali z  Ukrajiny do Talianka. Na otázku, či prepravujú tovar podliehajúci daňovému dozoru alebo colnému dohľadu reagovali záporne, na čo im bolo oznámené, že ich vozidlo sa podrobí kontrole mobilným skenovacím zariadením finančnej správy.

„Vodič spočiatku túto kontrolu odmietal s tým, že žiarenie skenerom škodí. Nakoniec však poskytol súčinnosť a vozidlo colníci preskenovali. Skener identifikoval viaceré podozrivé miesta. Colníci tak vykonali prehliadku týchto miest a našli skrýše nelegálnych cigariet značky Marlboro, Kent a Winston označených ukrajinskými kontrolnými známkami, a to pod a za zadnými sedadlami ako aj pod čalúnením stropu v celkovom počte 7 811 spotrebiteľských balení čo predstavuje 156 220 nelegálnych cigariet. Únik na spotrebnej dani bol predbežne vyčíslený na 15 300 eur“, informoval Belan.

Trnavský colníci vzhľadom na podozrenie z daňového úniku a zo spáchania trestného činu porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru prípad odovzdali vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy pre účely vykonania nevyhnutných procesných úkonov v trestnom konaní.


.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 700-tisíc eur na nové cyklotrasy

Mesto Skalica získalo dotáciu 688 116 eur z programu Interreg SK-CZ 2021-2027…

BM: Ustekana sobota