Aktualizované o stanovisko plynárov! Malačanov rozhnevala dodávateľská firma plynárov po tom, ako rozkopala novú komunikáciu na Ceste mládeže. Primátor Malaciek Juraj Říha podáva žalobu a bude žiadať náhradu škody a úplnú výmenu povrchu.

Foto: Jozef Sedlák

 

“Priatelia, som nahnevaný, veľmi nahnevaný. Nemajte mi to za zlé, ale arogancia a hrubosť sieťarov na Slovensku je neskutočná. Či sú plynári, či elektrikári, jednoducho monopoly, ktoré si s vami robia, čo sa im zachce,” napísal na svojom Facebookovom profile primátor Malaciek Juraj Říha.

 

Dodávateľská firma plynárov mala vyznačiť a rozkopať v stredu (28.6.) novú komunikáciu Cesty mládeže. “Bez riadneho oznámenia, bez nášho súhlasu… A to im je úplne ukradnuté, že sa táto ulica pred nedávnom komplexne rekonštruovala. Nezaujíma ich, že poškodia záruku,” informuje primátor Říha. 

 

Cesta mládeže podstúpila zásadnú rekonštrukciu v roku 2016. Úsek od Záhoráckej po Veľkomoravskú sa opravoval až na podložie, čo si vyžiadalo investíciu približne 400 tisíc eur z mestskej kasy. „Ide o obrovskú sumu, ktorá predstavuje takmer polovicu ročného rozpočtu mesta na investície,“ povedal primátor pred rekonštrukciou.

 

Foto: Jozef Sedlák

 

Mesto Malacky sa snažilo pred rekonštrukciou dohodnúť so všetkými sieťarmi opravu všetkých vedení pod cestou, aby podobnej situácii predišlo. “Preto som ich dôrazne upozornil, že ak plynári napriek nášmu nesúhlasu a našim dôvodom rozkopú hotové cesty, budeme ich žalovať o náhradu škody a žiadať úplnú výmenu povrchu. Pretože to už jednoducho takto nemôže fungovať a radšej idem od toho, lebo moja snaha o súvislé výmeny povrchov je márna,” dodáva primátor. 

 

Stanovisko SPP distribúcia sa nám do uzávierky nepodarilo zistiť. Správa aktualizovaná.

Spoločnosť SPP – distribúcia, a. s. sa bráni, že v čase rekonštrukcie povrchu bol jeden plynovod, uložený v telese komunikácie, v 100 %-nom stave a vyhovoval prísnym kritériám na jeho bezpečnosť a spoľahlivosť. Druhý plynovod, ktorý  bol vyhodnotený ako nevyhovujúci, bol za účelom súčinnosti s mestom odpojený a prípojky z neho prepojené na vyhovujúci plynovod.  “Po ukončení prác na povrchoch komunikácie sa začali v predmetnom úseku objavovať úniky zemného plynu. Nedá sa vylúčiť, že poškodenie plynovodu bolo spôsobené činnosťou mechanizmov a použitou technológiou pri rekonštrukcii telesa cestnej komunikácie.” povedal pre Záhorí.sk Milan Vanga manažér externej komunikácie SPP – distribúcia, a. s.

 

Podľa spoločnosti museli pristúpiť k bezodkladnému odstráneniu poruchy nakoľko namerali na plynovode na Hviezdoslavovej ulici č. 69 únik zemného plynu veľkého rozsahu. Rovnako si splnili aj oznamovaciu povinnosť voči samospráve.

“Našu spoločnosť mrzí, že musíme zasahovať do komfortu obyvateľov a vzhľadu nedávno rekonštruovanej komunikácie, uvedené odstránenie poruchy plynovodu je však nevyhnutné pre zaistenie bezpečnosti obyvateľov, ochrany ich životov, zdravia a majetku, ako aj bezpečnosti a spoľahlivosti dodávok zemného plynu do domácností.” dodáva Vanga.

 

 

Primátor Malaciek Juraj Říha v stredu (28.6.) zverejnil odhad na kompletnú obnovu ciest a chodníkov v meste. Tento odhad prevyšuje 17 miliónov eur. Ak by mesto nerobilo nič iné, najbližších 15 rokov by sa len asfaltovalo.

 


.

BM: Ustekana sobota