Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na piatok (7.7.) pre celé Záhorie výstrahu prvého stupňa pre vysoké teploty a výstrahu druhého stupňa pre silné búrky.

Búrka v Senici. Foto: Lubica Kristofova

Vysoké teploty môžu ojedinele dosiahnuť v čase 14:00 až 17:00 33 °C.
Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Po 16:00 sa na Záhorí miestami očakáva výskyt silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 20 – 40 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 – 30 m/s (70 – 110 km/h).

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

 


.
Toto je čítané

Poistenie auta: Kryje aj krádež auta?

Každý motorista vie, že jedna z najhorších vecí, ktorá sa s autom môže stať,…

BM: Ustekana sobota