V nedeľu (16.7.) sa zlatým písmom zapíše do kroniky zboru dobrovoľných hasičov obce Kúty. Tento deň sa na mestskom atletickom štadióne v Trnave konali Majstrovstvá Slovenska dobrovoľných hasičských zborov (DHZ). Hasičky a hasiči z Kútov po tuhom boji obsadili prvé miesta v oboch kategóriách a stali sa majstrami Slovenska pre nasledujúce dva roky.

 

 

Majstrovstvá Slovenska dobrovoľných hasičských zborov organizuje každé dva roky Dobrovoľná požiarna ochrana Slovenskej republiky (DPO SR). Právo súťažiť na týchto majstrovstvách si vybojovali víťazi – Majstrovstiev jednotlivých okresov a následne krajov. Na republikových majstrovstvách sa stretlo osem najlepších družstiev v kategóriách muži a ženy. Súťaž prebiehala v dvoch disciplínach, požiarny útok s vodou a štafeta 8x50m.

Súťaž prebiehala za pekného slnečného, ale aj veterného počasia. Na začiatok, ako je tradíciou bol zaradený slávnostný nástup. Po príhovoroch najvyšších členov DPO a predstaviteľov Trnavského kraja boli Majstrovstvá slávnostne otvorené a mohlo začať zápolenie. V doobednom programe súťažili ženy v požiarnom útoku a muži sa predstavili na štafete. Prvé na svoj pokus nastúpili ženy DHZ Kúty, ich požiarny útok s časom 30,46s bol najlepším časom dňa, ktorý sa už nepodarilo prekonať žiadnemu kolektívu. Pred štafetou mali náskok 5,44s na ženy z DHZ Šišov.

V Mužskej kategórii bolo v prvej časti zápolenie o čosi napínavejšie. Po štafetách síce viedli muži z DHZ Kúty časom 67,74s, avšak v rozmedzí 1,74s sa nachádzali ďalšie 3 družstvá. Bolo jasné, že o víťazovi rozhodne až kráľovská disciplína – požiarny útok.

Po ľahkom obede a hodinovej pauze začal presne o 14:00 popoludňajší program. Kategórie sa vymenili, ženy na štafetách a muži požiarny útok. Opäť všetko odštartovali ženy z Kútov. Vedomé si svojho náskoku odbehli štafetu na istotu s časom 81,80s. V tomto okamihu sa ženská kategória zdramatizovala. Zvyšné družstvá sa predbiehali v najlepších štafetách. DHZ Budča stanovil najlepší čas dňa na úrovni 76,59s. Tento čas neohrozil prvé miesto žien z Kútov, avšak Budči zabezpečil 3. miesto v konečnom hodnotení. Ženy DHZ Kúty obhájili titul Majsteriek z roku 2015.

Muži nastúpili na požiarny útok. V prvom kole, poznačenom vetrom a viditeľnou neskúsenosťou niektorých družstiev so striekaním na nástrekové terče (podľa pravidiel DPO SR treba do terča nastriekať 10 litrov vody). Výnimkou boli muži zo Záturčia 23,51s a Kútov 22,34.

Druhé kolo pokusov prinieslo zlepšenie a zdramatizovanie. Zlepšovali sa všetky družstvá. Kúty dosiahli čas 21,19s a muži zo Záturčia dokonca 21,08s, najlepší čas dňa. V súčte štafety a požiarneho útoku však naďalej boli na prvom mieste muži z DHZ Kúty. Muži z Kútov sa stali Majstrami Slovenska pre najbližšie dva roky a doplnili tak svoje kolegyne, ktoré obhájili svoj titul z Turian 2015.

Prvý krát v histórii sa stalo, že oba tituly Majstrov Slovenska DPO SR drží jeden zbor. Tento historický úspech je dielom žien a mužov z DHZ Kúty, nielen tých, ktorí bežali na dráhe, ale aj tých, čo povzbudzovali na tribúnach alebo doma u online prenosu. Toto všetko by nebolo možné bez podpory od obce a od našich sponzorov a podporovateľov. Ďakujeme aj mestu Skalica za umožnenie trénovať na ich atletickom štadióne. V neposlednom rade chceme poďakovať tým všetkým, ktorí organizovali Okresnú ligu OV DPO Senica a ich aktuálnym nasledovníkom v našej mladej Záhoráckej hasičskej lige, za to, že ako jedna z mála líg na Slovensku beháme podľa pravidiel DPO SR a cvičíme na nástrekové terče. To je kľúč k úspechu. Senického okresu, ktorý má aj Majsterky v kategórii dorast z Podbranču, a najlepších dorastencov Trnavského kraja zo Sekúl, obom srdečne gratulujeme.

Týmto Vám všetkým ďakujeme a sľubujeme, že ako Majstri Slovenska Vás budeme vzorne reprezentovať.

Kolektív DHZ Kúty.


.
Toto je čítané

Hokejbal: Skalica postúpila do semifinále play-off

V hokejbalovej extralige bol po dvoch zápasoch na Záhorí stav štvrťfinálovej série…

BM: Ustekana sobota