Príznačnejší názov pre zariadenie, ktoré je dejiskom krásnych prázdninových aktivít, snáď ani neexistuje. Vitajte v medzinárodnom letnom detskom tábore, kde úradnou rečou je čeština, poľština, slovenčina, ruky a nohy, vitajte na chate Radost!

Foto: Ingrid Sochorová

V prekrásnom prostredí moravskej vysočiny Chřiby tu od 16. do 22. júla našlo dočasný domov tridsať detí, štyria vedúci a jedna kuchárka, ktorá v čase našej návštevy práve krájala cuketovo-kakaový koláč. Niekoľko podnosov rozvoniavajúcej dobroty spod rúk Lenky Pešlovej doslova zmizlo v žalúdkoch šarvancov, ktorí sa práve vrátili z výletu.

 

„Boli sme v archeoskanzene Modrá, kde sme deťom priblížili slávne dejiny Veľkej Moravy. Odtiaľ naša cesta viedla rovno do baziliky na Velehrad. V jeho blízkosti sa nachádza Živá voda, jeden z úspešných česko-slovenských projektov, kde môžu ľudia z preskleného tunela sledovať život sladkovodných rýb priamo pod vodou. Deti obdivovali obrovského jesetera a nespočetné množstvo približne tridsaťkilových kaprov. Napokon sa vykúpali v prírodnom kúpalisku, tunajšom biotope. Súčasťou areálu je tiež nádherná bylinková záhrada. Stretli sme tam babku bylinkárku a dozvedeli sa veľa nových a zaujímavých informácií dôležitých pre naše zdravie,“ zhodnotila 19. júl riaditeľka tábora Marcela Zemánková. Tento deň však zďaleka nekončil, naopak. Stredajší podvečer patril Slovensku a tak záštitu nad jeho organizáciou prevzali Malačania.

 

Moravania a Poliaci nám tlieskali

Vedúca tímu z nášho mesta Aneta Ščibrányová si s deťmi pripravila prezentáciu Malaciek, avšak jej charakter nebol len edukatívny – sú predsa prázdniny. A tak súčasťou programu táborníkov – Malačanov bol aj spev, recitácie, ba hralo sa aj veľmi veselé divadlo. Obecenstvo si počas predstavenia pochutnávalo na trdelníku priamo zo Skalice a syrových korbáčikoch, ako typických jedlách regiónu i Slovenska. Tieto dobroty pre všetkých priviezol Blažej Pišoja zo Školského úradu v Malackách, ktorý sa zhostil i moderovania nasledovného kvízu. Deti si prostredníctvom otázok o našej krajine preverili svoje znalosti, pričom správne odpovede boli zároveň kľúčom k sladkému pokladu – lízankám a cukríkom. Nasledovala výroba vlastnoručne zdobených lyžičiek tak, aby si každý spoznal tú svoju. „Deti sú úžasné, dobíjajú ma energiou, sú šikovné a práve tie naše – malacké, sú najakčnejšie,“ vyznala sa A. Ščibrányová. Jej slová potvrdila aj Hana Angerová, kormidelníčka  českej výpravy.

 

Poznávanie aj adrenalín

Zemánková doložila, že všetky deti majú rýchlo obnoviteľnú energiu a preto hravo zvládajú a užívajú si aj nabitý táborový program. „Vytipovali sme niekoľko miest, na ktoré sme hrdí, z ktorých vychádza naša kultúra a celkove náš život, súčasnosť i história a ktoré deťom ponúknu aj očakávaný zážitok, adrenalín. Vybrali sme sa na hradisko svätého Klimenta, ale aj na Baťov kanál, kde sa naši táborníci učili jazdiť na raftoch. Návšteva hradu Buchlov a zámku Milotice, ako aj prijatie detí starostom Veselí nad Moravou Milošom Kozumplíkom, náš zámer len podčiarkujú,“ zhrnula program tábora jeho riaditeľka. Podotkla, že výmenné pobyty detí, ktoré umožňujú nielen spoznávať krajiny svojich rovesníkov, ale odbúravajú tiež akékoľvek bariéry, majú veľký význam. S jej slovami sa stotožňujú aj nadšené poľské vedúce Elžbieta Rosolowska a Anna Strek, ktoré na chate „Radost“ familiárne oslovovali Ela a Aňa.

 

Čas, ktorý sme mohli stráviť v medzinárodnom tábore, uplynul viac ako rýchlo. Posledné ahoj z terasy chaty „Radost“ od detí i vedúcich a potom už opúšťame Moravu a mierime rovno do Malaciek. Slovensko-česko-poľská spolupráca, nielen v podobe výmenných pobytov detí, však nekončí.

 

Ingrid Sochorová  


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú premnožené hlodavce, obce a mestá musia deratizovať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici vyzval obce a…

BM: Ustekana sobota