Tvár Malaciek by sa mohla zásadným spôsobom zmeniť. Primátor Juraj Říha prezentoval zámer možnej budúcej podoby Mierového námestia v centre mesta. Prioritným záujmom je dostať súčasné parkovanie pod zem, vďaka čomu by vznikol priestor pre  námestie.

 

Foto: Stanislav Osuský

 
„Chceme dať na Mierovom námestí pri križovatke parkovanie pod zem novou verejnou podzemnou garážou a na povrchu tak mohli vytvoriť prvé pešie námestie až po parčík pri Mestskom úrade. Bude to najväčší projekt za dlhé desaťročia, ale som presvedčený, že to Malacky posunie vpred,“ povedal J. Říha.

 
O zámere budú diskutovať mestskí poslanci na niektorom z najbližších rokovaní MsZ. Keďže ide o zásadnú zmenu v živote mesta, podobu námestia určí architektonická súťaž, ktorú chce mesto vyhlásiť v spolupráci so Slovenskou komorou architektov. Podľa primátora by práve architektonická súťaž mohla vygenerovať dostatok kvalitných projektov: „Myslím to s mestom úprimne a viem dobre, aké dedičstvo som zdedil. Malacky trpia nedostatkom peších plôch a aj tie pôvodné v centre boli v minulosti predané či zastavané, s čím sa nikdy nestotožním. Je preto čas sa nadýchnuť a urobiť odvážnejší krok.

 
Na Mierovom námestí sa v posledných rokoch  konali vianočné trhy (2015, 2016) a oslavy Dňa detí (2015, 2016, 2017). Namiesto áut dostali vtedy na parkovisku priestor stánky, atrakcie a pódium pre kultúrny program. „Myslím, že tieto podujatia boli úspešné. Chceli sme ľudom dať možnosť, aby zistili a  zažili, ako by tento priestor vyzeral bez vozidiel. Vianočné trhy i Deň detí na tomto mieste sa stretli s veľkým ohlasom, čo ma napĺňa radosťou, že Malačania tento zámer prijali a chcú, aby sa do centra vrátil život.“

 

Súťaž architektonických návrhov na novú podobu centra Malaciek
by chcelo mesto v prípade kladného postoja poslancov MsZ vyhlásiť ešte túto jeseň. Víťazný návrh by sme mohli poznať jar budúceho roka.

 

Ľubica Pilzová


.
Toto je čítané

V Rohožníku nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

Aktualizované (28.4.) → V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili…

Lakovanie a Pieskovanie