Občianske združenie Útulný domov sa pokúša zachrániť národnú kultúrnu pamiatku kaštiel v Jablonici. Okrem postupnej dobrovoľníckej obnovy schátranej pamiatky pripravuje na 1. septembra festival Návrat histórie a remesiel.

 

Festival Návrat histórie a remesiel prinesie 1. septembra množstvo zážitkov pre celú rodinu. Šermiarske a žonglérske vystúpenia, bábkové divadlo, Bobo na mučidlách či stredoveké remeslá, ktoré si môžete vlastnoručne vyskúšať. Hlad môžete zahnať v stredovekej kuchyni a potom to vyskákať na nafukovacom kaštieli. Počas festivalu sa budete môcť zúčastniť prehliadky určitých častí kaštieľa s historikom, prezrieť si historické fotky, či kúpiť si kameninový pohár tejto národnej kultúrnej pamiatky a aj tak podporiť pokračujúcu záchranu kaštieľa.

 

Lístky sú už v predaji na stránke Predpredaj.sk, na obecnom úrade Jablonica alebo v kaviarni Gallucci’s v Trnave. Výťažok z tohto festivalu bude celý určený na ďalšie pokračovanie prác na kaštieli a jeho záchranu.

 

Zachráňme kaštieľ Jablonica
Kaštieľ Jablonica je spolu s priľahlým anglickým parkom národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá je už veľa rokov opustená, vykradnutá a jej krása sa stráca v sutinách. O to horšie, že je to na hlavnom ťahu z Trnavy do Senice, kde tisíckach ľudí denne sa naskytne tento smutný výhľad. Preto vzniklo občianske združenie Útulný domov a s ním funpage na facebooku – Zachráňme kaštieľ Jablonica.

 

 

Cieľom združenia je v tomto roku spraviť nevyhnutné opravy, ktoré zabezpečia, aby kaštieľ ďalej nechátral a ak sa podarí zohnať € a sponzorov, tak kaštieľ dájú do prevádzkového stavu. Členovia združenia budú radi, ak sa zapojíte aj vy. Pomôcť im môžete lajkovaním na funpage, zdieľaním, prípadne ak máte možnosť prispieť fyzickou prácou alebo finančne, budú veľmi radi ak sa im ozvete. Ozvať sa môžu taktiež firmy pôsobiace v stavebníctve, ktoré majú možnosť podarovať veci, ktoré budú pri záchrane potrebné.

 


.
Toto je čítané

Skalica získala takmer 700-tisíc eur na rekonštrukciu škôlky

Mesto Skalica uspelo so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Materskej školy Dr.…

BM: Ustekana sobota