Tričká  s autogramami svetových velikánov zapožičali na výstavu Dejiny športu v Malackách úspešní reprezentanti mesta i Slovenska.

Foto: Stanislav Osuský

V kaštieli je otvorená výstava venovaná dejinám športu v Malackách. V nadväznosti na knihu, ktorá vyšla v roku 2014 ku storočnici vzniku organizovaného športovania v meste, návštevníkom ponúka aj to, čo sa do publikácie nevmestilo. „Približne rok sme sa venovali získavaniu informácií, vyzvali sme všetky malacké športové odbory, aby nám  poskytli čo najviac materiálu. Napokon nám so spracovaním kapitol o jednotlivých športoch pomáhali aj študenti a gro práce urobil kolega Martin Macejka,“ priblížil zrod knihy historik Pavol Vrablec z Múzea Michala Tillnera.
Publikácia zahŕňa do tridsať športov zoradených podľa abecedy, pretože historický význam športu nie vždy zodpovedá množstvu prameňov, ktoré sa zostavovateľom podarilo získať od jednotlivých klubov. Podobná situácia vyvstala aj pri organizovaní výstavy. M. Macejka sa preto znova chopil iniciatívy a oslovil konkrétnych ľudí, o ktorých sa historici domnievali, že by mohli k téme športu v Malackách niečo vedieť alebo vlastniť. Nastal maratón rozhovorov, zhromažďovania pohárov, medailí a ďalších trofejí. Výstava zároveň prináša najzaujímavejšie fotografie. Podstatná časť z nich podchádza z archívu múzea, kluby poskytli predovšetkým novodobé snímky.
Futbal hrá prím
Ako najstaršia zmienka o organizovanom športe v Malackách sa oficiálne uvádza rok 1914 (i keď dokázateľne tu bol aj predtým), kedy vznikol mestský futbalový spolok. Futbal sa hrá nepretržite, nezastavila ho ani II. svetová vojna, keď v Malackách bola nemecká posádka. Obľúbená hra bola častým vyplnením voľného času aj v čase mieru, keď v meste sídlili vojaci československej armády, vďaka čomu sa darilo aj vojenskej telovýchove.

Hneď pri vstupe na výstavu návštevníkov víta florbalista. Figurína odetá v prvom florbalovom drese, ktorý na výstavu zapožičal Oto Divinský. Malačan, ktorý to vďaka tomuto mladému športu dotiahol až na prezidenta florbalového zväzu.
Aktívni boxeri
Po zverejnení výzvy k výstave boli najaktívnejší malackí boxeri. „Dali dohromady toľko exponátov, že sme to nestíhali nosiť,“ zhodnotil P. Vrablec. Boxu je venovaný veľký priestor. Tento šport má v meste tradíciu a slávne meno. Ali Reisenauer boxoval na československej úrovni a na výstave nechýbajú napríklad jeho rukavice. Na udržiavaní boxu v Malackách má veľkú zásluhu predovšetkým syn niekdajšieho pána ringu – Ali Reisenauer mladší.
Dresy, ktoré sa viac prať nebudú
Jamajský atlét Usain Bolt stavia na nohy tribúny po celom svete. Verte či nie, jeho osobnosť je v kaštieli rovnako prítomná. Eliška Chvílová, malacká atlétka, sa s ním stretla v Ostrave na Zlatej tretre. Jej dres s Usainovým autogramom visí na výstave v časti venovanej atletike. Kráľovná športu je v Malackách veľké téma. Tunajší atléti dosahujú fantastické výsledky na slovenskej i medzinárodnej úrovni.

Ďalším veľkým tromfom je autogram Petra Sagana. Cyklistický mág sa na dres podpísal nášmu Markovi Trnkovi, víťazovi Detskej tour Petra Sagana z roku 2015 a zároveň kadetskému majstrovi Slovenska v MTB (klub Kaktus bike team Bratislava).
Bicyklový svetobežník
Zostaňme ešte pri bicykli. Návštevníci výstavy s úctou vzhliadajú do sekcie venovanej Petrovi Patschovi. Nadšenec dvojkolesového tátoša na vlastný pohon precestoval celý svet a najazdil neuveriteľných viac ako 100 tisíc kilometrov. Ako cykloturista sa dostal dokonca až do Japonska – na bicykel nasadol v Malackách a vysadol v Osake. Členmi expedície do krajiny vychádzajúceho slnka boli ešte ďalší traja muži. Cesta trvala pol roka, naspäť sa vrátili sibírskou magistrálou. Počas návratu z poslednej výpravy v Egypte ho v Sarajeve zrazil arogantný vodič. S ťažkými zraneniami hlavy skončil v kóme, z ktorej sa už neprebral. „Peter, zakladateľ miestneho cyklistického klubu, bol skvelý človek, neraz nás navštívil v centre kultúry a rozprával o svojich cestách. Doma, v Malých Levároch, mu príbuzní zriadili pamätnú izbu. Niektoré veci odtiaľ sú dočasne súčasťou výstavy,“ ozrejmil P. Vrablec.
Verejné cvičenia a kulturisti
Malacky boli dejiskom veľkých zletov nadregionálneho charakteru telovýchovných spolkov Slovenský orol a Sokol. V 50. rokoch, s príchodom Spartakiády, sa mesto stalo centrom konania okresných kôl, odkiaľ sa mnohí cvičenci dostali až do Prahy na Strahov.

Svoj klub v meste úspešne vedú aj kulturisti, výstava zahŕňa niekoľko obrázkov z tohto športového odvetvia. A aký prenesený význam navyše môže mať kulturistika pre dejiny? Úsmevnú paralelu odhalí P. Vrablec: „Keď nám do múzea priviezli archívne skrine, ich hmotnosť bola snáď dvojnásobná, než sa oficiálne uvádzalo. Nevedeli sme s tým hnúť a tak nám napadlo – skúsme otestovať silu kulturistov. Chlapi bez slova prišli a ťažkotonážne skrine vďaka svojim bicepsom umiestnili, kam treba.“
Otvorená výstava
Odborník z Múzea Michala Tillnera niekoľkokrát prízvukoval, že výstava, ktorá potrvá až do konca septembra, je stále otvorená. Všetci, ktorí by chceli prispieť k jej rozšíreniu, môžu sa obrátiť na pracovníkom mestského centra kultúry či priamo múzejníkov. „Privítame poháre a ďalšie trofeje, medaily, ocenenia, športové náčinie, jednoducho všetko, čo môže potešiť a duchovne obohatiť ľudí, ktorí našu výstavu navštívia. Samozrejme, vôbec nezáleží na tom, o aké športové odvetvie pôjde,“ uzavrel P. Vrablec.

Pripomíname, že výstava Dejiny športu v Malackách je otvorená
STREDA – PIATOK    10:00 – 12:00     14:00 – 17:00
SOBOTA – NEDEĽA  15:00 – 19:00 

Ingrid Sochorová 


.

BM: Ustekana sobota