Obec Radošovce v spolupráci s OÚ Radošovce a Bežeckým Klubom Radošovce usporiadali v sobotu 28. augusta 3. ročník Behu k Radošovským vinohradom. Boli to zároveň 18. preteky druhého ročníka Moravsko – Slovenského bežeckého pohára, ktorého súčasťou je aj Grand prix Záhoria.


Štar 10 km dlhej trate bol na radošovskom námestíčku a bežalo sa cez obec Koválovec do vinohradov. Pri kaplnke sv. Urbana sa celé pole točilo a pokračovalo tou istou cestou späť. Tento rok boli prvýkrát súčasťou podujatia aj detské a mládežnícke kategórie pričom najmladší pretekár mal ešte len dva roky. Počas celých pretekov vytváralo radošovské publikum skvelú atmosféru.

Podujatie sa nieslo v znamení rekordov. Hneď na úvod bol prekonaný rekord v účasti, keď bolo zaregistrovaných až 191 bežcov, z toho 111 dospelých. Prekonané boli aj obidva traťové rekordy o čo sa postarali Roman Arbet a Dana Janečková.

Hneď po štarte sa na čele usadili favoriti, bratia Arbetovci. Na obrátku pri kaplnke sv. Urbana, kde bola vypísaná prémia od obce Koválovec, dobehol ako prvý Branislav Arbet. Zo žien bola v „polčase“ prvá Ivana Martincová. V druhej časti sa do čela dostal Roman Arbet z JM Demolex Bardejov, túto pozíciu už nepusti a v novom traťovom rekorde 33:37 min. zvíťazil. Za ním skončil Ján Križák z AŠK Grafobal Skalica a tretiu priečku v absolútnom poradí si vybojoval Ján Moravec z TJ Spartak Myjava. V kategógii žien zvíťazila v ženskom v traťovom rekorde 38:38 min. Dana Janečková z ASIKS Slovakia. Pre druhé miesto si dobehla Ivana Martincová z AŽD Brno a tretiu pozíciu obsadila Jana Kadlecová z Atletického klubu Hodonín.

Z domácich borcov bol najrýchlejší Miroslav Mikula s časom 38:09 min. a najrýchlejšou Radošovčankou sa stala Adriana Milotová.

Ceny najlepším odovzdával starosta Radošoviec Štefan Huťťa, riaditeľ pretekov Ľubomír Zelenka a domáci organizátor Eduard Baumgartner. Cenu dostal aj posledný v cieli, domáci „borec nakonec“ Erik Freiwalt. Tuším sa nabudúce zúčastním aj ja.

Mgr. Filip Lackovič, Uverejnené v mesačníku Záhorí


.

BM: Ustekana sobota