Jedna z dráhy, druhá z cesty – Jakub Kopiar túto sezónu poňal vo veľkom štýle a tento rok už je dvojnásobným majstrom Slovenska. Svoju poslednú veľkú medailu zo slovenského šampionátu vydoloval v sobotu 16. septembra v Šali.



 

A hoci bola z cesty, nebola rozhodne „z cesty“. Pre malackého juniora bol zisk zlata z cestného šampionátu na desať kilometrov v Šali impulz pre blížiaci sa vrchol – majstrovstvá Slovenska v cezpoľnom behu. Kubovi sezóna vychádza, už získal zlato na dráhovom juniorskom šampionáte na 5000 m a absolvoval aj, značne nevydarený, reprezentačný víkend v Trnave proti Čechom, Maďarom a Slovincom. Z obojživelníka sa môže stať univerzál – k ceste a dráhe môže pridať úspech aj v cezpoľnom behu. To je však zatiaľ vzdialená vízia.

Tohtoročný cestný šampionát sa uskutočnil v rámci Nočného behu Šaľou. Stáva sa z toho akýsi trend, že majstrovstvá sa nebehávajú za slnečného svitu, aj vlani v Bratislave sa táto súťaž odohrávala pod umelým osvetlením v rámci Telekom Night Run (tie sprosté cudzojazyčné názvy aj nám kolú zrak, ale čo sa dá robiť…). Pre Kuba to bola premiéra na šampionáte v cestnom behu. Pred ním tieto preteky absolvoval jeho kouč Jakub Valachovič v Kysuckom Novom Meste a boli to bezkonkurenčne najhoršie zvládnuté preteky, na akých kedy bol (z pohľadu organizácie, podotýkame). V Šali šlo všetko hladko, dokonca aj počasie sa ustálilo. Bolo vlhko a chladno, ale isto lepšie, ako malo byť na druhý deň, keď nebo naplno povolilo kohútik. Náš Kubo je chalan do nepohody – on sa celkom teší z chladného počasia, čo by mohol byť opäť pozitívny signál smerom ku krosu, keďže ten sa tradične koná buď záverom alebo začiatkom roka.

Na štarte stál náš bežec po boku mužských účastníkov šampionátu a ukázalo sa, že právom. Nemal dôvod neveriť si, veď v týždni zvládol tri razy zbehnúť tri kilometre s pauzou tri minúty v časoch 9:37, 9:30 a 9:23. To je celkom slušná bilancia a ukazuje, že Kubo sa nachádza vo forme, v akej dosiaľ nikdy nebol. Po štartovom výstrele sa držal v čele mužskej skupiny, ďaleko od svojich juniorských súperov. S odstupom času to hodnotíme, ako chybu. Kubo sa držal mužského bežca, nám dobre známeho Alexandra Jablokova. Medzičasy ukazovali, že tempo bolo „prepálené“, čo nie je prekvapujúce, keď Kubo bežal vedľa tradičného „prepaľovača“ Saša. V priebehu pretekov šlo Kubovo tempo dole a šli pred neho niektorí jeho mužskí súperi. Aj oni po pretekoch glosovali Kopiarov nástup, ako predčasne razantný. Sú to skúsenosti pre ekipáka, ktorého hnala vpred ohromná forma. Mal isto aj na čas pod 33 minút, ale zásluhou rýchleho úvodu si túto šancu nechal ujsť. V závere ho dotiahli aj jeho juniorskí prenasledovatelia. Neboli však schopní ho predstihnúť a tak Kubo dobehol do cieľa ako prvý junior. Náskok na druhého Dávida Žiga zo Slávie STU Bratislava činil iba 13 sekúnd. Kubo sa mohol tešiť zo zlata v junioroch, ale celkom správne si do tréningového denníka poznamenal formulku – „výsledný čas 33:32 min je pre mňa skôr sklamaním, ako úspechom“. Platí pravidlo, že aj vo výbornom výsledku treba nájsť vždy nejakú chybičku a naopak – po prepadáku treba nájsť aspoň štipku pozitívneho. To vám dáva v prvom prípade pokoru a rozum, v druhom zase nádej. Vždy je ale príjemnejšie, ak musí bežec riešiť ten prvý prípad.
 

Kubovi k zisku zlata gratulujeme. Stal sa tento rok už dvojnásobným majstrom republiky. Pripomeňme, že k zlatej zbierke pridal aj dve bronzové medaily – jednu z haly pri osobnom rekorde 4:10 min na 1500 m (tento osobák pred časom zlepšil na 4:08) a jednu z dráhy na desať kilometrov, keď tiež prepálil úvod a takticky nezabehol dobre. V samotných pretekoch dobehol na piatom mieste medzi mužmi, čo sa dá hodnotiť všeobecne pozitívne, predstihol aj Sašu Jablokova, ktorého sa predtým držal (ten vytuhol na konečných 34:02). Kubo sa hneď nasledujúci týždeň vrhol do kolotoča behov po lesoch a kopcoch vo víre prípravy na jesennú krosovú sezónu. Držíme palce, aby mu aj záverečný vrchol roka vyšiel a potvrdil, že hoci minulé roky nepatril k popredným bežcom, v tichosti robil dobrú a trpezlivú robotu. Jeho vrchol má termín 19. november – to sa v Šamoríne konajú majstrovstvá Slovenska v krose a Kubo akiste bude chcieť aj tam uspieť.
 

Zdroj: ekipa


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci budú hrať skupinu o 5. – 8. miesto

V stredu 10. apríla odohrali hádzanári Záhoráci Stupava/Malacky domáci extraligový zápas s Považskou Bystricou. Išlo…

BM: Ustekana sobota