Mesto Malacky nesúhlasí s modelom novej siete urgentov v nemocniciach, ktorý predložilo ministerstvo zdravotníctva. Novela zákona o zdravotnej starostlivosti navrhuje, aby sa v priebehu 3 rokov vybudovala na Slovensku sieť 44 urgentov, hradených z verejných zdrojov.

 

 

Mali by vzniknúť vo všetkých krajských mestách a vo väčšine okresných miest, avšak Malacky medzi nimi nie sú. V Bratislavskom samosprávnom kraji má byť podľa návrhu ministerstva urgent iba v Bratislave. Považujeme to za asymetrický, nespravodlivý a nevyvážený model. Netreba zabúdať, že Malacky sú spádovým centrom pre oblasť so 60 tisíc dospelými obyvateľmi a takýto typ zdravotnej starostlivosti je tu veľmi potrebný,“ hodnotí návrh ministerstva primátor Malaciek Juraj Říha. Rovnaký názor zastáva aj akciová spoločnosť Nemocničná, ktorá v Malackách prevádzkuje nemocnicu.

Primátor pripomína prelom rokov 2015-2016, keď v meste prestala fungovať dovtedajšia pohotovosť: „Máme nepríjemnú skúsenosť z tohto obdobia, že nemocnica na Kramároch doslova kolabovala, pretože tam chodili aj ľudia z celého dolného Záhoria. Preto oceňujem postoj kandidátov na župana Pavla Freša a Milana Ftáčnika, ktorí verejne podporili potrebu urgentu v Malackách.“

 

V navrhovanej novej sieti urgentov však nie je ani nemocnica na Kramároch, čo by pre Malačanov a ďalších obyvateľov regiónu znamenalo, že budú musieť chodiť do Ružinova, prípadne Petržalky. „Ide o vzdialenosti 46, respektíve 44 kilometrov, z toho polovicu tvoria komunikácie v meste Bratislava, čo predlžuje časovú dostupnosť urgentnej lekárskej starostlivosti,“ komentuje návrh Nemocničná, a. s.
 

Urgentný príjem má tvoriť samostatná ambulancia s lekárom, triediacim pracovníkom a ďalším zdravotníckym personálom na nepretržitú prevádzku (24 hodín, 7 dní v týždni). Podľa vedenia Nemocničnej, a. s., urgent v Malackách v súčasnosti spĺňa predpoklady na takýto typ urgentných príjmov. Okrem toho pripomína, že nezaradenie Malaciek medzi poskytovateľov urgentu môže pri častých haváriách na D2 spôsobiť nedostupnosť zdravotnej starostlivosti.

 

Ľubica Pilzová


.

BM: Ustekana sobota