Prvý októbrový víkend v roku patrí kapuste (po záhorácky zelé). Slávnosti kapusty v Stupave patria od roku 1996 medzi najväčšie festivaly na Záhorí. Festival je zároveň regionálnymi folklórnymi slávnosťami s cieľom udržať tradičnú kultúru.

 

Festival Dni zelá, sa snaží o zachovávať tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou. Od kapusty, cez tradičný remeselný jarmok, až po hudobné lahôdky, festival každoročne priláka tisícky návštevníkov. Tento rok budú Dni zelá sláviť jubilejný 20. ročník.


Hlavnou myšlienkou festivalu je zachovávanie tradícií regiónu Záhorie, propagácia tradičného pestovania a spracovania kapusty, prezentácia miestnych súborov, združení a kultúrnych pamiatok. V neposlednom rade aj miestnych kulinárskych špecialít.

Každoročnou súčasťou bohatého programu je trojdňový Remeselnícky jarmok s tradičnými a remeselnými produktami, hand made výrobkami, pochutinami a výstava Úroda- zeleninový trh a predaj kyslej kapusty.

Atraktívnou je aj súťaž vo varení kapustnice „My varíme ze zelá”. Kultúrny program je zameraný na širokú verejnosť, ponúka množstvo súťaží, atrakcií, gastronomických variácií regionálnych jedál a živých koncertov.

Sprievodné podujatia – výstava Chryzantéma, prehliadka farského kostola a oratória, výstava súčasnej keramikárskej tvorby na Dolnom Záhorí a výstava ručných prác potešia všetky vekové kategórie návštevníkov. Program končí v nedeľu ohňostrojom.


.
Toto je čítané

Divadlo na hambálku finišuje prípravy na premiéru novej hry

Herci malackého Divadla na hambálku v týchto dňoch finišujú s prípravami na…

BM: Ustekana sobota