Obecný úrad a Základná škola vyhlasujú 11. ročník literárnej súťaže Radlinského Kúty. Literárna súťaž je venovaná odkazu Dr. Andreja Radlinského, významného slovenského národovca, ktorý sa okrem pastoračnej činnosti venoval kultúrno-organizačnej, publicistickej a osvetovej práci.

Súťaž je určená pre žiakov základných a stredných škôl a verejnosti celého záhorského regiónu. Vaše práce posielajte buď na poštovú alebo mailovú adresu školy do 21. mája 2010, vyhodnotenie súťaže prebehne v júni. Základná škola A.Radlinského, Školská 694, 908 01 Kúty, zskuty@zoznam.sk

Zo života Andreja Ľudovíta Radlinského
Jeho zásluhou získala v roku 1863 obec Kúty jarmočné právo, čo bolo dovtedy výsadou miest. Znamenalo to značné zvýšenie blahobytu ľudu i obce. Kúty boli tiež prvou obcou, ktorá sa stala členom Matice slovenskej. V rokoch 1865 – 1867 sa postaral o obnovu farského kostola pomocou organizovania vlastných zbierok od veriacich. Roku 1874 založil Priemyselný spolok a sám pripravil jeho stanovy.

.
Toto je čítané

Polícia hľadá 36-ročného Milana z Holíča

Policajti pátrajú po nezvestnom, 36 ročnom Milanovi Verešovi z mesta Holíč. Mladý…