Po dvojročnej príprave môže Mestský úrad v Malackách predložiť spracovaný návrh na odsúhlasenie poslaneckému zboru. Okolo budúceho kulturáku by mohla vzniknúť pokojná zóna, kde plánuje vedenie mesta usporiadavať mestské trhy.

 

 

Návrh kultúrneho domu sa dostal prvý raz medzi verejnosť po dvojročnej príprave uplynulý piatok. “Mali sme rozpracované viaceré možnosti. Jednou z nich bolo osadiť kultúrny dom vedľa Okresného úradu pri Dolnom kostole. Keďže sa nám stále nepodarilo získať vlastníctvo k tomuto pozemku, pracovali sme ďalej s umiestnením na mestskom pozemku za bývalým mestským úradom. Zavážilo, že ide o miesto v centre mesta v pokojnej zóne, ktorá je peši aj dopravne dobre prístupná,” vysvetlil primátor mesta Juraj Říha.

 

 

V kultúrnom dome by mala byť veľká multifunkčná kultúrna sála pre 350 ľudí. Tá by mala tvoriť hlavnú časť plochy budovy. Okrem nej by v kultúraku bolo vytvorené zázemie pre Divadlo na hambálku a Mažoretky Ella, ktoré sa rovnako potýkajú s priestorovými problémami. V budove sa počíta aj s klubovňami pre seniorské organizácie.

 

 

 

K návrhu sa okamžite pripájali aj niektorí kampaňujúci kandidáti do blížiacich sa volieb do VÚC, ktorí podľa primátora iba zavádzajú verejnosť, pretože ich príspevok k téme je nulový. Primátor mal podľa nášho zistenia hovoriť o pripravenom návrhu kultúrneho domu na Rade seniorov začiatkom októbra, čo nám potvrdili viacerí jej členovia. Na samotnom vizuáli pracovali architekti vyše troch mesiacov a samotné sťahovanie mestského úradu prebehlo ešte v minulom roku. Podľa informácií z mestského úradu je projekt pripravený pre spustenie inžinieringu. Rozhodovať by o ňom mohli poslanci mestského zastupiteľstva na jednom z najbližších zasadnutí.

 

K návrhu prislúcha aj zabezpečenie parkovania. Podľa viceprimátora mesta Milana Ondroviča sa pracuje s dvomi variantmi, ktoré sa v súčasnosti konzultujú s dopravnými inžiniermi. Podľa nášho zistenia sa uvažuje aj o komplexnom posilnení parkovania v centre výstavbou hromadnej nadzemnej garáže za Obchodným domom Stred. Mestský úrad má už údajne prepočítavať náklady na jeho výstavbu.

 

 

Mesto by spolu s výstavbou kultúrneho domu aj zrekonštruovalo plochu a rozšírilo parkovisko pre obyvateľov susedného žltého bytového domu. Financovanie výstavby samotného kultúrneho domu ma byť kryté predajom vyčlenenej výškovej budovy bývalého mestského úradu. Primátor prezradil, že by sa nepredávala výšková budova bez projektu, ale s presne určenou budúcou podobou a vizuálom rekonštrukcie. Mesto by tak dosiahlo scelenie vizuálu. Za tým účelom sa mali už uskutočniť rokovania s vedením Slovenskej komory architektov.

 

Umiestnenie budovy kultúrneho domu za bývalý mestský úrad umožní ďalej revitalizovať celú zónu. Mesto počíta s rekonštrukciou aj priľahlých plôch a prepojením s Radlinského ulicou. Vznikla by kľudná zóna, kde by sa organizovali mestské trhy či rôzna uličná kultúra, ako poznáme zo zahraničia.

 

 

“Som hrdý, že som mohol návrh prezentovať po boku predsedníčky kultúrnej komisie Lucie Vidanovej. Lucia nám bola veľkou oporou aj pri finálnych vylepšeniach. Má predsa len veľké skúsenosti s organizovaním podujatí tohto typu,” prezradil primátor Juraj Říha.


.

BM: Ustekana sobota