Celý deň sledujeme priebeh volieb na Záhorí. Pozrite si zoznam kandidátov – volebné miestnosti budú otvorené do 22:00. Po skončení volieb prinesieme kompletné výsledky v každej obci na Záhorí.  

Priebeh volieb v Malackách

  


Priebeh volieb sledujú reportéri Záhorí.sk.


22:00 Volebné miestnosti sa uzavreli

Voľby do VÚC sa skončili. Prvé priebežné výsledky bude Štatistický úrad zverejňovať po 23:15. Výsledky po jednotlivých obciach budeme uverejňovať na Záhorí.sk.


21:30 Účasť v niektorých obciach dosahuje 20%

Volebná účasť na Záhorí dosahuje 20%. Celková účasť na Záhorí môže dosiahnuť tú v posledných voľbách.

 


19:10 Voľby na Záhorí sú pokojné, účasť dosahuje 12%

Priebeh volieb na Záhorí je pokojný a zatiaľ bez výraznejších problémov. Podľa správ z volebných miestností dosahuje účasť vo voľbách 12%. Niektoré obce stále nedosiahli 10%. Volebná účasť v prvom kole bola v minulých voľbách na Záhorí 18,68%.


16:20 Volebná účasť atakuje hranicu 10%

Volebná účasť šesť hodín pred zatvorením volebných miestností je nízka. V niektorých obciach na Záhorí doposiaľ nepresiahla 6%.


16:00 Účasť Rómov v Plaveckom Štvrtku sa blíži nule

Ako povedal pre agentúru SITA predseda okrskovej volebnej komisie  Jozef Fuchs, účasť občanov na voľbách je zatiaľ veľmi nízka. „Pri komunálnych voľbách je ľudí podstatne viac, lebo ich to asi viac zaujíma,“ uviedol Fuch a dodal, že voliť dnes chodia skôr starší občania, mladšie ročníky zatiaľ podľa neho netvorili ani štvrtinu z tých, čo už boli voliť. Predsedníčka druhej okrskovej volebnej komisie Adriana Zajačková konštatovala, že rómski občania nemajú o tieto voľby žiaden záujem, čo sa prejavuje aj na ich doteraz skoro nulovej účasti. (SITA)


15:45 Medzi najdôležitejšie kompetencie kraja patria

  • Doprava (spravujú cesty II. a III. triedy a vydávajú licencie na autobusovú dopravu; regulujú ceny a zľavy v prímestskej autobusovej doprave)
  • Školstvo (zriaďuje a ruší stredné školy)
  • Zdravotníctvo (je zriaďovateľom niektorých nemocníc)
  • Sociálne služby (prevádzkuje domovy sociálnych služieb)
  • Kultúra (zriaďovateľská pôsobnosť múzeí, galérii, hvezdárni, knižníc či osvetových stredísk)

Viac v článku: Kraje rozhodujú o doprave, školstve, zdravotníctve, sociálnych službách a kultúre


13:50 Seničania volia v 17 volebných okrskoch

V Senici sú pripravení v 17 volebných okrskoch členovia volebných komisií. Rozdelenie do okrskov podľa ulíc si môžete pozrieť na mestskom webe Senica.sk.


13:40 Primátor Malaciek považuje voľby za dôležité

“Chcem vyzvať obyvateľov, aby išli voliť. Pre Malacky sú tieto voľby dôležité, pretože pripravujeme obchvat mesta a práve župa môže pomôcť s posledným dôležitým krokom pri jeho realizácii. Želám všetkým, aby si vybrali takých kandidátov, o ktorých si o 5 rokov budú môcť povedať: Sľuby z ich letákov nezostali iba na papieri, ale sa stali praktickými výsledkami,” povedal primátor Malaciek Juraj Říha.

primátor Malaciek Juraj Říha

13:30 V Stupave prebieha zároveň petícia proti hazardu

Pred budovami,v ktorých sa nachádzajú volebné miestnosti, zbierajú aktivisti podpisy za zákaz, resp. reguláciu hazardných hier v meste Stupava.


13:20 Primátor Skalice volí aby mal právo kritizovať

 “Využil som svoje právo a zúčastnil sa volieb do vyššieho územného celku. Ja si myslím, že tá naša generácia to má v krvi. Veľmi jednoduché je kritizovať, ale na voľby sa nedostaviť. Využívam to právo a potom môžem aj kritizovať.” povedal po odvolení primátor Skalice Ľudovít Barát pre MY Trnava.


12:55 Volebná účasť je veľmi nízka

V Moravskom Svätom Jáne presiahla krátko po popoludní účasť vo voľbách len 5% – v Radošovciach 6,5%.

Moavský Svätý Ján, Foto: Záhorí.sk

12:40 V Senici mal byť sťažený prístup do volebnej miestnosti

Jedna z brán do 3. Základnej školy v Senici, kde je umiestnená volebná miestnosť a kadiaľ chodia voliči bola až do 10:30h zamknutá. Odomknutá bola až na základe podnetu na krajskú volebnú komisiu.


11:00 Priebeh volieb je zatiaľ pokojný

Voľby v Trnavskom kraji sú podľa policajnej hovorkyne Martiny Kredatusovej bezproblémové a pokojné.


10:30 V Stupave je záujem o voľby

 „Voliči chodia stále, stáva sa, že musia chvíľku počkať, aby sa uvoľnilo miesto za plentou,“  informovala TASR Zuzana Lovíšková z Mestského úradu v Stupave.



10:00 Poslanec zo Skalice môže mať mesačne odmenu viac ako 800 eur

V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) si poslanci schválili odmeny od 480 do 580 eur mesačne. Poslanec, ktorý býva v Skalici, a je členom Rady (TTSK), môže mať mesačne odmenu viac ako 800 eur. Poslanec má samozrrejme služobný notebook a tlačiareň.


9:45 Dvaja 98 roční voliči v Malackách

Dvaja najstarší zapísaní voliči v Malackách, ročník narodenia 1919, majú 98 rokov. Jeden prvovolič má v deň volieb 18 rokov.


8:45 Minule volilo len 18,68 % Záhorákov

Volebná účasť v prvom kole bola v minulých voľbách na Záhorí len 18,68%. V druhom kole klesla volebná účasť na 17,56 %. Najnižšia volebná účasť z pomedzi okresov bola v Senici, kde k urnám prišlo len 12,29% voličov.


8:00 Prvý volič v Malackách v okrsku 6

Foto: Malacky.sk

Prvým voličom v okrsku číslo 6 (sobášna sieň) bol pán Jaromír Tománek. Ako povedal, prišiel priamo po nočnej pracovnej zmene. Podľa čoho sa rozhodoval? “Bývam v Malackách viac ako 32 rokov a som dobre zorientovaný.”


7:45 Čaká nás slnečný volebný deň

Na Záhorí bude jasno až polooblačno. Podvečer od západu postupné pribúdanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 12 až 15°C. Prevažne juhovýchodný vietor 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h), v nárazoch miestami  do 14 m/s (50 km/h). (SHMU.sk)


7:35 Pozrite si zoznam kandidátov v Malackom okrese

36 kandidátov chce zastupovať okres Malacky v Bratislavskom samosprávnom kraji. O post župana sa uchádza 18 uchádzačov. Pozrite si zoznam kandidátov.


7:30 Pozrite si zoznam kandidátov v Senickom a Skalickom okrese

49 kandidátov chce byť v Senickom a Skalickom okrese poslancom Trnavského samosprávneho kraja. O post predsedu Trnavského samosprávneho kraja bojuje len päť kandidátov. Jaroslav Cehlárik sa vzdal svojej kandidatúry v prospech Jozefa Viskupiča.


7:00 Otvorili sa volebné miestnosti

Úderom 7:00 sa na celom Záhorí otvorili volebné miestnosti.



 

 

 

Spôsob hlasovania

  • Volič môže voliť len v obci svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný.
  • Volič sa musí preukázať predložením občianskeho preukazu alebo dokladu o pobyte pre cudzinca.
  • Okrsková volebná komisia vydá voličovi dva hlasovacie lístky – hlasovací lístok pre voľby do zastupiteľstva a hlasovací lístok pre voľby predsedu samosprávneho kraja a prázdnu obálku opatrenú odtlačkom úradnej pečiatky obce (mesta alebo mestskej časti).
  • Prevzatie hlasovacích lístkov a obálky potvrdí volič v zozname voličov vlastnoručným podpisom.
  • Na hlasovacom lístku pre voľby do zastupiteľstva môže volič zakrúžkovať najviac toľko poradových čísiel kandidátov, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. (Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode je uvedený na hlasovacom lístku.)
  • Na hlasovacom lístku pre voľby predsedu môže volič zakrúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta.
  • Všetko o voľbách do VÚC nájdete na stránke Ministerstva vnútra.

 

Ministerstvo vnútra SR zriadilo informačnú linku určenú výlučne pre občanov. V deň volieb bude v prevádzke od 7:00 do 22:00 na telefónnych číslach 02/48592312 a 02/48592313.

 


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota