Starostovia obcí okresu Senica sa rozhodli zavŕšiť svoje volebné obdobie cestou, ktorej zámerom je spoznávanie života na vidieku vo Švajčiarsku, Taliansku a Francúzku.

Starostovia združení v Klube starostov okresu Senica plánovali cestu, ktorej zámerom je okrem spoznania života na vidieku v troch štátoch aj spoznanie fungovania samosprávy na Francúzskej riviére v meste Arles, už v minulom roku. Podľa slov koordinátorky cesty, starostky obce Smrdáky, pani Emílie Pavlíkovej naplánovať takúto cestu nie je jednoduché, preto idú až v tomto roku.

Na cestu pôjde 24 z 31 starostov
Starostky a starostovia okresu Senica idú na poznávaciu cestu vo štvrtok 23. septembra a vrátia sa v utorok 28. septembra 2010. Okrem života miest na Francúzskej riviére spoznajú aj život vo švajčiarskej Ženeve, talianskych Benátkach i mesta Monte Carlo (kniežatstva Monaco). Plán cesty sa môže meniť podľa toho, ktoré miesto starostov zaujme tam sa môžu zdržať. Naplánované je len jedno stretnutie na radnici v mestečku Arles.

Prínos pre región Záhorie
Starostovia obcí okresu Senica si asi myslia, že spoznanie života na Francúzskej riviére alebo v mestách Ženeva, Benátky či Monte Carlo bude prínosom pre región Záhorie.

Cestu im platia občania
Cesta je z väčšej časti financovaná z príspevku Združenie miest a obcí záhorskej oblasti (ZOZO). Teda z financií našich obcí. Podľa tajomníka zduženia Ondreja Mikuša je ZOZO financované z príspevkov obcí a miest. Príspevok sa vypočítava na základe počtu obyvateľov. Ročný príspevok by mal byť cca 16 centov na obyvateľa. Združenie miest a obcí záhorskej oblasti (ZOZO) je dobrovoľným, záujmovým, na politických stranách a hnutiach nezávislým združením. Na internetovej stránke ZOZO sa o činnosti veľa nedozvieme, preto je možno cieľom tohto združenia organizovanie podobných výletov. Združenie tvorí z okresu Senica 29 obcí a 2 mestá . Celkovo v okresoch Senica, Skalica a Malacky v 76 členských obciach a mestách Záhoria žije približne 171 000 obyvateľov. Sídlom ZOZO je Skalica.

Aktualizácia 22.9. 2010 :  “Združenie zaplatí starostom len dopravu autobusom vyše 3 000 kilometrov vo výške 6 600 eur, ubytovanie, stravovanie a ďalšie náklady si platí každý starosta sám.” uviedla agentúra SITA.

Cesta tesne pred voľbami
Klub starostov okresu Senica si naplánoval cestu v najnevhodnejšiu dobu a to tesne pred voľbami. Peniaze, ktoré sa dali využiť zmysluplnejšie, budú použité na výlet pre starostov, ktorí už možno o dva mesiace starostami nebudú. Čiže aj keby ich cesta bola čisto pracovná, kto zaručí, že poznatky získané z cesty budú môcť použiť?


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota