Na Záhorí je viacero obcí, v ktorých sú problémy s pitnou vodou. Pravdepodobne najviac sa prejavuje v obci Závod, kde bohužial okamžité riešenie neexistuje.

 

Ilustračné foto: 123rf.com

 

Dlhodobý problém s výdatnosťou zdroja vody sa prejavuje najviac počas leta, kedy musí obec znižovať výkon, keďže studňa nemá dostatočný výtlak. Obec si musela poradiť sama a vypracovala projekt ako pre obec zabezpečiť dostatok pitnej vody. Pre vysokú jednorazovú investíciu postupujú systematicky a každý rok vybudujú určitú časť.  “Minulý rok sme vyvŕtali novú studňu. Čaká nás ešte veľká investícia do rozšírenia filtrácie a zásobníka,“ povedal starosta obce Peter Vrablec pre Týždenník MY Záhorie.

 

Obec Závod požiadala o podporu Bratislavský samosprávny kraj, ktorý po dlhej debate prispel sumou 50 tisíc eur na zakúpenie technologickej linky na úpravu vody. Zvyšných potrebných 16 000 € zabezpečila obec zo svojho rozpočtu. Naďalej je však potrebné posilniť vodný zdroj.

 

V Závode prichádzajú do úvahy dva návrhy. Rýchlejším a lacnejším riešením je posilnenie samotného zdroja vody zo zeme s úpravou a výtlakom priamo v Závode. Druhým riešením je priviesť vodu z iného vodárenského zdroja. Išlo by však o niekoľko miliónovú investíciu, ktorá nie je pripravená technicky, projektovo ani finančne.

 

Okamžité riešenia, ako aj sľuby vo volebnej kampani, sa tak javia ako nereálne.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota