Malacky sa začiatkom tohto roka zapojili do projektu Dobre spravované mestské firmy. Jeho garantom je Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (Slovak Governance Institute, SGI), ktorého zástupcovia niekoľko mesiacov analyzovali fungovanie mestských firiem po celom Slovensku  Najbližšiu spoluprácu nadviazali s Malackami a Prešovom.

 

Primátor Malaciek Juraj Říha (vpravo), Foto: Stanislav Osuský

 

Predmetom analýzy Inštitútu boli kontrolné mechanizmy, transparentnosť a profesionalizácia mestských firiem. Pri tomto výskume zistili, že niektoré spoločnosti sa nedajú kontaktovať mailom, nezverejňujú informácie, ba dokonca našli sa aj také, čo nemajú ani  svoju webstránku. To však nebol prípad Malaciek, a aj preto si nás SGI priamo vybral na spoluprácu. „Naše mesto dosiahlo v rebríčku transparentnosti samospráv skvelé 12. miesto spomedzi stovky posudzovaných miest. Napriek tomu vítam každú iniciatívu, ktorá nám pomôže ďalej sa zlepšovať,“ povedal primátor Juraj Říha. Pripomenul, že súčasné vedenie mesta už v prvom roku svojho funkčného obdobia zorganizovalo otvorené výberové konanie  na obsadenie pozície konateľa Tekosu. Tento krok ocenil aj SGI. Pozitívne hodnotenie sme dostali aj za pravidlá, podľa ktorých najdôležitejšie úkony v oblasti financií či narábania s majetkom Tekosu schvaľuje primátor. „Uvedomujem si aj vlastné rezervy. Naším cieľom je maximálne profesionalizovať činnosť dozornej rady a aj takto prispieť k tomu, aby sa Tekos začlenil medzi transparentné firmy. Preto sme prijali a uviedli do života odporúčanie SGI, aby dozorná rada zasadala minimálne 4-krát ročne, a rovnako sme zlepšili zverejňovanie informácií – nielen na webstránke Tekosu, ale aj mesta,“ vysvetlil primátor Malaciek. Jeho slová doplnil koordinátor projektu a analytik SGI Martin Kollárik: „Veríme, že Tekos a Malacky môžu byť príkladom aj pre iné mestské spoločnosti a samosprávy.“

 

Na základe výskumu v rámci celého Slovenska a praktických osobných skúseností so samosprávami Malaciek a Prešova vytvorili experti SGI manuál pre fungovanie mestských firiem. Dokument nastavuje pravidlá pre mestské firmy a odporúča verejnosti, na čo sa pri kontrole mestských firiem zamerať a čo majú od vedení samospráv vyžadovať. Obsahuje aj konkrétne odporúčania, ktorými by sa mali samosprávy pri zakladaní a spravovaní svojich spoločností riadiť. Inštitút zároveň vytvoril ideálne stanovy mestskej spoločnosti s ručením obmedzeným a ideálny etický kódex určený pre vedenie a zamestnancov mestských spoločností.  Výsledky projektu sú zverejnené na stránke www.governance.sk.

 

Ľubica Pilzová


.

BM: Ustekana sobota