Zrekonštruovaný školský dvor je zatiaľ poslednou aktivitou v rámci rozsiahlej obnovy Základnej umeleckej školy v Malackách. Areál, ktorý bol v zlom stave, od októbra patrí medzi reprezentatívne priestory budovy na Záhoráckej ulici.

 

 

„Od začiatku bolo zrejmé, že školský dvor by mal slúžiť deťom: či už na vyplnenie voľného času pri čakaní na vyučovanie alebo priamo na výučbu, napríklad hudobnej náuky alebo literárno-dramatického odboru. Zatiaľ tu chýbajú lavičky, tabuľa na písanie a uvažujeme aj o hojdacej sieti,“ informovala riaditeľka ZUŠ Lívia Spustová. Tieto veci by na dvor radi doplnili už na jar budúceho roka. Rekonštrukcia dvora doteraz zahŕňa vyrovnanie terénu, odkanalizovanie dažďovej vody, zavedenie automatického zavlažovania, položenie nového chodníka a trávnika a výsadbové práce. Okrem kvetov tu zasadili aj dva platany, ktoré budú s ohľadom na priľahlú bytovku postupne vytvárať pocit súkromia. Z priestoru odstránili pódium, ktoré bolo v havarijnom stave.

Projekt rekonštrukcie dvora bol zavŕšením revitalizačného procesu ZUŠ-ky pre tento rok.

  1. Spustová, ktorá je vo funkcii riaditeľky tretí školský rok, hovorí: „Je toho veľa, čo sa urobilo, počnúc vybudovaním kanalizácie na Záhoráckej ulici a v historickej budove synagógy, vysušením a odvodnenímpivničných priestorov, cez vybavenie tried novým školským zariadením, interaktívnymi tabuľami a počítačovou technikou, až po vizuálne zmeny.“

Kompletne vynovený bol aj vchod do budovy. V spolupráci so zriaďovateľom tu odhalili nápisy odkazujúce na dávnu minulosť stavby. Peniaze na vymaľovanie vchodu škola získala z nadácie J&T a krásnu vitráž vstupných dverí vytvorila kolegyňa z výtvarného odboru Rozália Habová. Vizuálny dojem interiéru ZUŠ-ky dotvárajú štýlové lavičky či svietidlá. „Vymaľovali sme poschodia, umiestnili sem automaty s občerstvením pred deti. Zásadným pre modernizáciu školy bol rok 2016, kedy rekonštrukciou druhého poschodia vznikla krásna multifunkčná sála s kompletným vybavením. Okrem tanca sa v týchto priestoroch vyučuje aj literárno-dramatický odbor,“ priblížila riaditeľka. Úplnou rekonštrukciou prešli aj všetky hygienické zariadenia.

Vybavenie školy vypovedá nielen o účelnosti, ale napĺňa aj stránku vkusu a estetiky. Napokon, ZUŠ-ka zamestnáva i vychováva umelecky cítiacich ľudí. „Budúci rok počas letných prázdnin plánujeme vymeniť zastaranú elektrinu na prízemí v budove na Záhoráckej ulici a v pivničných priestoroch. Boli by sme radi, keby sa nám postupne podarilo vymeniť aj podlahy,“ uzatvára Lívia Spustová.

 

Výstavka na mestskom úrade    

O umeleckom zameraní a šikovnosti žiakov sa môžu presvedčiť aj návštevníci Mestského úradu v Malackách. V jeho priestoroch je nainštalovaná časť výtvarnej absolventskej vernisáže. Svoje práce žiaci vytvorili pod vedením učiteliek Evy Režnej a Dárie Borodajkevyčovej.

 

Ingrid  Sochorová


.
Toto je čítané

Skalica získala takmer 700-tisíc eur na rekonštrukciu škôlky

Mesto Skalica uspelo so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Materskej školy Dr.…

BM: Ustekana sobota