Na ministerstve kultúry sa pred pár dňami hovorilo o našom meste. Šéf rezortu Marek Maďarič v prítomnosti riaditeľa Krajského pamiatkového úradu Petra Jurkoviča prijal primátora Malaciek.

 

Foto: Ministerstvo kultúry SR

 

 

Juraj Říha sa ministrovi osobne poďakoval za finančnú podporu rekonštrukcie strechy Pálffyovského kaštieľa. Ministerstvo venovalo 100 tisíc eur, ďalších 750 tisíc dalo zo svojich zdrojov mesto. Poďakovanie patrilo aj P. Jurkovičovi za spoluprácu s pamiatkovým úradom.

Na stretnutí hovorili predovšetkým o budúcnosti tejto národnej kultúrnej pamiatky a zhodli sa na tom, že rekonštrukcia kaštieľa by mala pokračovať. Juraj Říha predstavil ďalšie zámery mesta: v budúcom roku by sa mali zrekonštruovať reprezentačné sály, vrátane sobášnej siene a priestorov na spoločenské  podujatia.Na tento účel je v návrhu budúcoročného mestského rozpočtu vyčlenených 400 tisíc eur, pričom už v najbližšom čase očakávame začiatok reštaurátorských prác,“ povedal primátor a doplnil, že sa finalizuje projektová dokumentácia na kompletnú obnovu fasády, okien a nádvoria.

Záhorácke rádio 2024 01

 

 

Nevyhnutnou podmienkou je eliminovať vlhkosť, na ktorú už má mesto spracovanú odbornú štúdiu. Ide však o rozsiahly a predovšetkým nákladný projekt: iba rekonštrukcia fasády sa odhaduje na 1,3 milióna eur. Juraj Říha: „Ak bude možnosť, mesto je pripravené uchádzať sa o prípadnú finančnú podporu ministerstva kultúry aj v budúcnosti.“ Stretnutie s primátorom Malaciek bude ministrovi pripomínať aj kniha Záhorácky slovník, ktorú dostal ako dar.

 

Foto: Ministerstvo kultúry SR

 

Ľubica Pilzová, 


.

BM: Festival Záhrad