AKTUALIZOVANÉ: Neďaleko Vysokej pri Morave nastal výbuch v najväčšej rakúskej prečerpávacej stanici plynu – Baumgarten.

 

Po silnom výbuchu bolo na parkovisku roztavených niekoľko áut. Foto: heute.at

 

Správu budeme aktualizovať.

Obyvateľov Záhoria vystrašil v utorok ráno (12.12.) silný výbuch a obrovský požiar, ktorý bolo vidieť z ulíc Vysokej pri Morave. Rakúska spoločnosť OMV potvrdila, že nastal výbuch v zemi v plynovom rozbočovači v dedine Baumgarten.

 

„Bolo to asi 500 metrov od nás, obrovský výbuch a potom plamene až do výšky 100 m,“ opísal situáciu pre TASR starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran. „Bál som sa, že sa to bude šíriť smerom k nám,“ dodal. Dvoran okamžite upovedomil záchranné zložky i odbor krízového riadenia civilnej ochrany v Malackách. „Evakuácia obyvateľov napokon nebola potrebná,“ potvrdil starosta.

 

Malavké pohľady Knihy.Zahori

 

Na mieste zasahovalo 18 hasičov. Prvé informácie hovorili až o 50 zranených a jednej osobe transportovanej leteckou záchrannou službou do viedenskej nemocnice. Zdroje z polície upresnili informáciu a potvrdili jedného mŕtveho a 18 zranených osôb. Hasičom sa už podarilo požiar uhasiť.
Rakúska polícia odporúča vyhnúť sa oblasti a dodržiavať pokyny pohotovostných služieb.

 

Pohľad z Vysokej pri Morava, Foto: Michaela Matúšková

 

 

Stanicu Baumgarten je najväčšou rakúskou prečerpávacou stanicou plynu. Každoročne sa tu importuje okolo 40 miliárd m³ zemného plynu do Rakúska, západnej, južnej a juhovýchodnej Európy.

 

Foto: Rotes Kreuz Gänserndorf

 

 


.

BM: Ustekana sobota