V piatok (2.2.) dostala nemocnica od Nadácie Križovatka 10 ks monitorov dychu BabySense II v hodnote 800 eur. Monitory pomáhajú monitorovať dýchanie detí ohrozených „Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat SIDS“ a signalizujú anomálie v dýchaní pomocou svetelného a zvukového signálu.

 

 

Ako uviedla riaditeľka skalickej nemocnice Ing. Renáta Kormanová, MPH.: „Teší nás, že monitory chránia deti nielen tu u nás v pôrodnici, ale matky si ich môžu u nás zapožičať a môžeme tak prispieť k väčšej bezpečnosti detí v domácom prostredí.“
 

Do dnešného dňa zapožičalo neonatologické oddelenie skalickej nemocnice do domácej starostlivosti monitory dychu 491 maminkám. Aktivitu domácej starostlivosti o bezpečnosť najmenších pacientov sa nemocnici darí podporovať vďaka projektu Nadácie Križovatka „Mamička dýcham“. Projekt zapožičiavania monitorov dychu funguje v nemocnici od roku 2008 a jeho výsledkom je 22 monitorov dychu, ktoré nemocnica získala darom od Nadácie Križovatka k starostlivosti o predčasne narodené aj termínové bábätká.
 

Syndróm náhleho úmrtia (SIDS) je náhla neočakávaná smrť dovtedy zdravého dieťaťa do jedného roka. Väčšinou sa zjavuje v spánku. Presná príčina nie je známa. Za hlavné rizikové faktory sa považuje nedonosenosť, fajčiarske prostredie, spánok na bruchu, prehriatie, dovtedy nezistená genetická porucha, srdcová porucha a podobne. Predpokladá sa spolupôsobenie viacerých rizikových faktorov. Monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS.
 

Martina Plášková


.

BM: Ustekana sobota