Tradičný skokanský seriál Latka piatich miest pre rok 2018 mal svoje vyvrcholenie v Banskej Bystrici, ako súčasť 24. ročníka Banskobystrickej latky (BBL). V obidvoch súťažiach malo zastúpenie Záhorie trojicou skokanov z Holíča.

 

Monika nad latkou

 

 

 

Muži
Súčasná slovenská jednotka Matúš Bubeník mal na sebe farby Dukly Banskej Bystrice. Pred týždňom na Hustopečskom skákání vytvoril slovenský výkon roka 230 cm a ním by sa zaradil k úzkej skupinke favoritov v Banskej Bystrici. Prehupol sa však iba cez 220 cm a o 5 cm viac bolo už prekvapujúco nad jeho sily. V doobedňajšej súťaži Latky piatich miest obsadil Adam Votruba štvrté miesto výkonom 200 cm.

 

Ženy
Vo finále 12. ročníka slovenského výškarského seriálu Latka piatich miest sa zaskvela Monika Zavilinská z AK Junior Holíč, ktorá zvíťazila v doobedňajšej súťaži junioriek výborným výkonom 183 cm, ktorým vytvorila aj slovenský výkon roka medzi ženami.

Onedlho 19 – ročný talent z Borského Mikuláša zároveň splnil aj limit IAAF na júlové juniorské majstrovstvá sveta vo fínskom Tampere. Zverenka trénera Dušana Chanečku sa v slovenských historických tabuľkách žien pod strechou posunula už na desiate miesto. Lepší výkon ako ona má už iba 16 atlétok a v tejto spoločnosti je Monika suverénne najmladšia s perspektívou ďalšieho zlepšovania sa.

Monika Zavilinská zároveň bojovala aj o nomináciu na večernú súťaž BBL, kam ju posunulo prekonanie výšky 180 cm, ktorú prekonala na druhý pokus a skvelú formu využila aj na prekonanie výšky 183 cm.

V hlavnej súťaži žien vyhrala súčasná svetová jednotka Ruska Maria Lasickeneová výkonom 202 cm. Monika výkonom 180 cm obsadila 10. miesto, keď sa na nej začala prejavovať únava, veď spolu s doobedňajšími pretekmi absolvovala spolu 19 súťažných pokusov.

 

Výsledky

Latka piatich miest
Muži: 1. T. Zeman, Nitra, 205 cm, ..4. Adam Votruba, Junior Holíč, 200 cm.

Ženy: 1. Kažimírová, Slávia UK, 165 cm, juniorky: 1. Zavilinská, Junior Holíč, 183 cm.

 

Banskobystrická latka 2018
Muži: 1. Wang Yu, Čína, 231 cm, ..10. Matúš Bubeník, Ban. Bystrica, 220 cm.

Ženy: 1. Maria Lasickeneová, 202 cm, ..10. Monika Zavilinská, 180 cm.

 

 

Zápis do historických tabuliek

Prekonaním výšky 183 cm sa Monika zaradila medzi súčasnú absolútnu slovenskú špičku. Historicky najlepšie slovenské výkony majú hodnotu 196 cm v hale (Mária Melová z Ban. Bystrice z r. 1997) a 195 cm vonku (Alica Javadová z Dun. Stredy z r. 1996).

Z aktívnych výškarok je na tom lepšie už iba 31 – ročná Iveta Srnková zo Slávia STU Bratislava, no jej výkon 185 cm sa datuje ešte k roku 2007. Z tej nastupujúcej generácie výškarok je na tom najlepšie Monika Zavilinská. S ňou sme sa porozprávali o pretekoch v Ban. Bystrici.

 

Ako prebiehali preteky na Štiavničkách ?

Preteky v Banskej Bystrici prebiehali z môjho pohľadu veľmi dobre, tak ako som očakávala. Nebola som v strese, užívala som si vynikajúcu atmosféru. Už pri rozcvičke som sa cítila veľmi dobre, bola som aj dostatočne oddýchnutá a očakávala som dobrý výkon.

 

Monika s trénerom Dušanom Chanečkom

 

Už po prekonaní výšky 177 cm v doobedňajšej súťaži si mala víťazstvo isté, nechcela si si ušetriť nejaké sily na večernú súťaž ?

Ak som sa chcela zúčastniť hlavnej večernej súťaže, musela som prekonať 180 cm, čo bola podmienka. Keďže som mala formu a cítila som sa výborne, po porade s trénerom som pokračovala v skákaní ďalej a odmenou mi bol osobný rekord 183 cm, z čoho mám neskutočne veľkú radosť, keďže som s touto výškou splnila limit na Majstrovstvá sveta juniorov vo Fínsku.

 

Aké sú tvoje pocity z hlavného preteku, v ktorom si sa stretla so súčasnou svetovou jednotkou Lasickeneovou ?

Keďže cieľ, s ktorým som do Banskej Bystrice cestovala, som splnila už v doobednej súťaži, hlavnú súťaž som si večer užívala už bez stresu. V súťaži som skočila 180 cm, čo bolo tiež výborné, no už sa u mňa začínala prejavovať unava z doobedňajších pretekov. Zaskákať si v pretekoch so svetovou jednotkou sa nestval často, bola to pre mňa veľká česť.

 

Stanovili ste si s trénerom nejakú konkrétnu métu pre tento rok ? Aké sú vaše plány do budúcna ?

S trenérom sme mali na tento rok stanovené skočiť 183 cm, čo sme už aj splnili. Určite to ešte prehodnotíme a tú métu budeme chcieť posunúť vyššie, aspoň na 185 cm. O plánoch do budúcna sme sa ešte nebavili. Teraz sa chcem viac sústrediť na maturitu a po nej už príde tvrdá prípravu na Majstrovstvá sveta vo Fínsku.

 

Monika sa zúčastňuje aj bežeckých pretekov

 

Kto je Monika Zavilinská
Monika začínala s atletikou v Miestnom športovom klube (MŠK) Borský Mikuláš, kde ju trénovali Ján Dobiaš a Ondrej Malík. Počas štúdií v Bratislave pôsobila v ŠK Vital Bratislava, kde ju viedli Gabriela Hanuláková a Jaromír Šimonek. V súčasnosti je študentkou Gymnázia v Skalici a v AK Junior Holíč ju vedie tréner Dušan Chanečka.

 

 


.
Toto je čítané

Squash: Skalickí Barbari víťazmi základnej časti 2. ligy

Posledné kolo 2. squashovej ligy sa konalo v Skalici. Barbari si počas…

BM: Ustekana sobota