V piatok 16. februára sa na futbalovom štadione Futbalového klubu Senica uskutočnila tlačová beseda, ktorú pred začiatkom jarnej časti usporiadal tamojší klub. Pred zástupcov regionálnych i celoslovenských médií prišli generálny manažér Martin Šnegoň, hlavný tréner mužstva Ton Caanen, kapitán mužstva Blažej Vaščák a mediálny manažér klubu Tomáš Nečas.

 

 

Nový tréner Senice Ton Caanen, Zdroj: TASR

 

Martin Šnegoň poinformoval o zmenách v klube, ktoré sa udiali počas zimnej prestávky, či už v hráčskom kádri, alebo príchodom nového sponzora. „Dúfajme, že uskutočnené zmeny prispejú k zlepšeniu nelichotivej situácie mužstva. Podpís zmluvy so sponzorom nám zatiaľ zaručuje účinkovanie do konca sezóny 2017/18. Zmena sa udiala aj v štruktúrach klubu, do ktorých bol zaradený aj doterajší tréner Ladislav Hudec. Ten by mal vypomáhať v oblasti športovej aj manažérskej. Novým hlavným trénerom mužstva sa od jarnej časti prebiehajúcej sezóny stal Ton Caanen.“

 

Chceme fungovať po športovej aj finančnej stránke

Nový tréner Ton Caanen prichádza na Záhorie z klubu Roda JC Kerkrade, kde pôsobil na pozícii technického riaditeľa. Výpočet jeho futbalových zastávok je však oveľa dlhší. Pôsobil v Metalurgu Doneck, Beitar Jerusalem, Maccabi Tel Aviv, Stal Alchevsk, La Valletta, AEK Larnaca, Enosis Neon Paralimni, Veria, Aris Limassol, De Treffers či Apollon Limassol.

„Verím, že sa nám podarilo urobiť dobré zmeny. Odkedy som tu, spravili sa zmeny v štruktúrach i v organizácii klubu a v neposlednom rade sme priviedli veľa hráčov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Je dôležité zabezpečiť pre klub účasť v lige aj pre nasledujúcu sezónu, aby sme vedeli fungovať po športovej aj finančnej stránke,“ povedal na úvod T. Caanen a pokračoval: „Pre klub budem pracovať na oboch poliach a verím, že naplníme ambície. Samozrejme, všetko potrebuje čas, najmä hráči. Máme veľa zmien, ale hráči sa adaptujú rýchlo, klub funguje rodinne. Nie je veľa času na zvykanie, ale zatiaľ sa nám to darí. V posledných šiestich týždňoch sme pracovali veľmi tvrdo.“

 

Kapitán mužstva Blažej Vaščák

 

Kapitán verí v záchranu

K slovu sa nakoniec dostal aj kapitán mužstva Blažej Vaščák. „Myslím si, že už tu bolo povedané všetko. Prišli viacerí hráči, Slováci, no najmä zahraniční. Mali sme dostatok času na spoznanie sa. Dúfam, že podmienky na sústredení v Turecku nám pomohli dobre sa pripraviť na najdôležitejšiu časť sezóny, ktorá nás teraz čaká. Verím, že od prvého zápasu s Dunajskou Stredou sa naša príprava odzrkadlí aj na ihrisku a všetci sme odhodlaní odovzdať na ihrisku všetky sily pre záchranu najvyššej súťaže v Senici,“ povedal kapitán Záhorákov Blažej Vaščák.

 

Výsledky prípravných zápasov

V zimnej príprave na jarnú časť Fortuna ligy odohrali Záhoráci sedem prípravných stretnutí. Prvé tri zápasy odohrali na vlastnej umelej tráve, ďalšie tri na sústredení v Turecku a generálku absolvovali v Maďarsku s mužstvom Gyirmót FC Györ.

Výsledky: FK Senica – Dun. Lužná 1:0, Šefčík, – Dubnica 2:1, Richtárech 2, – Sereď 3:1, Vaščák, Lupták, Ronaldo, – Avangard Kursk, Rus, 0:2, – Subotica 2:1, Celis, Ranko, – Sebail 2:2, Vaščák, Cuadros, Gyirmót, Maď. – Senica 2:3, Celis 2, Krč.

 

Zmeny v hráčskom kádry FK Senica

Príchody

Ronaldo Daniel Chacón Zambrano, národnosť Venezuela (nar. 18.2.1998, prišiel z FC Caracas, Venezuela), Richard Enrique Celis Sánchez, Venezuela (23.4.1996, Deportivo JBL, Venezuela), Frank Andersson Castaneda Vélez, Kolumbia (17.7.1994, SC Orsomarso, Kolumbia), Diego Alejandro Cuadros Velásquez, Kolumbia (28.5.1996, Jaguares de Córdoba, Kolumbia), Joan Sebastián Jaramillo Herrera, Kolumbia (14.4.1994, MŠK Žilina), José Luís Mendes Lopes – Zezinho, Guinea-Bissau (23.9.1992, APO Levadiakos, Grécko), Ricardo Villarraga, Kolumbia (23.4.1990, Atlético Huila, Kolumbia), Jan Suchan, ČR (18.1.1996, Viktoria Plzeň, ČR) a kvarteto slovenských futbalistov, Jakub Brašeň (2.5.1989, Mezökövesd Zsóry, Maď.), Oliver Práznovský (15.2.1991, Energia Vladivostok, Rus.), Peter Ďungel (6.9.1993, Dolná Ždaňa), Dominik Holec (28.7.1994, MŠK Žilina).

Odchody

Romulo Silva, Pentecost Obiechina, Dominik Smékal, Marek Rigo, Filip Ďuriš, Jakub Reľovský a Dominik Malý, u všetkých koniec hosťovania, Amir Ben Shimon, Marián Jarabica, obaja koniec zmluvy, Michal Šulla, Slovan Bratislava, František Plach, Piast Gliwice, Denis Duga, FC ViOn.

 

Káder FK Senica pre jarnú časť

Brankári: Vojtech Milošovič, Dominik Holec, Adam Kováč.

Hráči: Lukáš Lupták, Erik Otrísal, Oliver Podhorin, Michal Ranko, Jakub Krč, Dávid Richtárech, Viktor Miklós, Hans Nunoo Sarpei, Samuel Šefčík, Blažej Vaščák, Alan Kováč, Peter Ďungel, Joan Herrera, Oliver Práznovský, Ricardo Villarraga, Jakub Brašeň, Diego Cuadros, Jan Suchan, Zezinho, Frank Castaneda, Richard Celis, Ronaldo Chacón, Jurij Medveděv, Dominik Martišiak.

 

Prvým súperom Záhorákov v roku 2018 bude DAC Dunajská Streda

Posledný zápas jesennej časti Fortuna ligy sezóny 2017/18 Ružomberok – Slovan Bratislava sa hral 10. decembra, po 69 dňoch začne 17. februára jarná časť zápasom Zlaté Moravce – Trnava. Senickí futbalisti mali prestávku o dva dni dlhšiu, naposledny hrali 9. decembra doma s Michalovcami (1:1) a jar začnú v nedeľu 18. februára doma s Dunajskou Stredou.

História vzájomných zápasov s DAC

História vzájomných zápasov siaha do dávnej minulosti, veď s týmto súperom si senickí futbalisti merajú svoje sily už päť desaťročí. Na najvyššej úrovni sa začali stretávať v sezóne 1980/81, kedy DAC postúpil do 1. Slovenskej národnej futbalovej ligy (SNFL), kde Senica už štyri roky pôsobila. Hoci sa prvé tri vzájomné stretnutia v 1. SNFL skončili nerozhodne 1:1, neskôr sa viac zvyklo dariť Dun. Strede. Mala vo svojom strede hráča, ktorého sa Záhoráci báli ako „čert kríža“. Bol ním Ladislav Tóth, ktorý prekonal vo vzájomných zápasoch senických brankárov spolu osemkrát. Záhoráci sa prvej výhry dočkali až v šiestom vzájomnom zápase. Výhru zariadil v závere zápasu z trestného kopu Ján Hodúr, ktorý po sezóne prestúpil práve do Dunajskej Stredy.

V najvyššej súťaži to bolo už presne naopak. Z prvých 15 vzájomných zápasov vyhral DAC iba prvý a posledný, medzitým dominovala Senica, ktorá na Žitnom ostrove vyhrala dokonca prvých päť ligových stretnutí. Od sezóny 2015/16 je už všetko naopak, z  posledných sedem stretnutí nevyhrali Záhoráci ani raz, z ostatných šiestich vystúpení na Žitnom ostrove dali dokonca iba jeden jediný gól (D. Leško).

Keď DAC po sezóne 2011/12 z najvyššej súťaže vypadol, dokázal sa po roku vrátiť aj s výraznou pomocou pätice býv. hráčov Senice – Malec, Sedlák, Velický, Hošek, Dian. Po sezóne sa Malec vrátil do Senice a jeho miesto medzi žrďami zaujal ďalší Seničan Andrej Fišan.

Súperi odohrali v súťažiach riadených SFZ 40 vzájomných stretnutí, v ktorých je mierne úspešnejší DAC, najmä zásluhou zápasov v 1. SNFL, v najvyššej súťaži je úspešnosť naklonená na stranu Záhorákov. V sezóne 2014/15 sa mužstvá stretli aj v Slovenskom pohár. Semifinálový dvojzápas priniesol víťazstvá domácich 1:0, o postupe Záhorákov do finále rozhodol penaltový rozstrel.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota