Komisia pre vzdelávanie, mládež a šport v spolupráci s Centrom voľného času ocenila najlepších športovcov nášho mesta za rok 2017.

 

Štafeta šprintérov AC Malacky, Foto: Ľubica Pilzová

 

Medzi držiteľmi cien boli známe tváre i úplní nováčikovia. Tradične sa opäť otvorila pomyselná brána do siene slávy, kam tento rok vstúpili turista František Slovík a futbalista Dušan Rupec. Okrem zvyčajných športov ako hádzaná a atletika si ocenenie domov odniesli aj lukostrelci či futsalisti. Športovcom i divákom spríjemňovali večer šarmantná moderátorka Jana Pagáčová a speváčka Ivana Regešová.

 

Medzi juniormi dominovali atléti

Atletika je dlhodobo najúspešnejším malackým športom, čo sa potvrdilo aj na hodnotení roka 2017. Spomedzi siedmich ocenených mladých športovcov boli až štyria atléti. Malacky na celoslovenských aj medzinárodných pretekoch reprezentovali Marcel Žilavý, Zuzana Švejdová, Jakub Kopiar a Marek Havlík. Zuzana Švejdová sa stala juniorskou majsterkou Slovenska v cezpoľnom behu, trojica menovaných atlétov získala na majstrovstvách Slovenska množstvo pódiových umiestnení vrátane zlatých medailí. Ocenenie prevzali aj juniorský majster Slovenska v boxe Marian Ružička, reprezentant a mládežnícky majster Európy v lukostreľbe Erik Rusnák a reprezentant v karate Lukáš Piffko.
Predseda komisie Pavol Tedla priznal, že vybrať najlepších malackých športovcov je z roka na rok ťažšie, pretože máme veľa šikovných detí i dospelých. Kriticky však dodal, že súčasný mládežnícky šport bojuje s viacerými ťažkosťami. „Pritiahnuť deti na športoviská je dnes ťažké. Súpermi športu sú mobily a počítače, ktoré mladú generáciu lákajú viac a sú veľkou konkurenciou pohybu. Ako pedagóg vidím aj na deťoch v škole, že často hľadajú výhovorky, aby nemuseli cvičiť na telesnej výchove,“ povedal P. Tedla.
Nie všetky deti sú však pohodlné. Dokázali to mladšie žiačky zo ZŠ Štúrova, ktoré si odniesli cenu za najväčší úspech spomedzi školských súťaží. Dievčatá vybojovali titul majsteriek Slovenska vo vybíjanej. Najaktívnejšou školou (hodnotí sa účasť na športových podujatiach mesta počas celého roka) sa stala ZŠ Záhorácka pred ZŠ Štúrova a ZŠ Dr. J. Dérera.

 

Ocenené boli stálice aj nováčikovia
V kategórii dospelých sa medzi ocenených dostal atlét Boris Pribil, pre ktorého to bolo vôbec prvé umiestnenie medzi seniormi. Stal sa viacnásobným majstrom Slovenska a našu krajinu reprezentoval aj na medzinárodných pretekoch olympijských nádejí. Cenu si prevzal aj lukostrelec Rastislav Sárka, ktorý skončil druhý v československej lige a siedmy na majstrovstvách Európy. Treticu úspešných športovcov doplnil kulturista Jakub Vilímek, držiteľ štvrtého miesta z majstrovstiev sveta amatérov.

Komisia okrem jednotlivcov oceňovala aj významné výsledky kolektívov. Už tradične si pohár odniesol tím mladšieho dorastu hádzanárov Strojára Malacky, ktorý skončil v prvej lige na striebornej priečke a vynikajúco reprezentoval Malacky aj v Československom pohári, kde vybojoval bronz. K hádzanárom sa pridali juniorskí futsalisti Canaria Team Malacky, ktorí skončili na druhom mieste v extralige juniorov a vyhrali Slovenský pohár. Aj v kategórii kolektívov sa tešili atléti, konkrétne štafeta šprintérov Michal Mecháček, Boris Pribil, Marcel Žilavý, Marek Havlík, Ján Beňa a Peter Hollý. Tí vyhrali majstrovstvá Slovenska juniorov a obsadili vynikajúce druhé a tretie miesto na republikovom šampionáte dospelých.

 

 

František Slovík, Foto: Ľubica Pilzová

Dvaja noví členovia siene slávy

„Hneď, ako som sa dozvedel o zaradení do siene slávy, mi napadli dve veci. Že som definitívne starý, pretože miesto v sieni slávy dostanete, ak spravíte niečo výnimočné alebo dosiahnete veľký úspech, čo nie je môj prípad. Prípadne sa nejakej činnosti venujete veľmi dlho, pokiaľ možno až do staroby ako ja. Tá druhá vec je, že by tu miesto mňa mohli byť ďalší traja ľudia,“ prijal s pokorou cenu z rúk primátora František Slovík – dlhoročný turista, ktorý za svoj život s kolegami a kamarátmi zdolal kopce nielen na Slovensku, ale aj v Alpách či na ďalekom Kaukaze. Aj ďalší nový člen siene slávy, futbalista Dušan Rupec, bol prekvapený. „Nečakal som to a veľmi si to vážim. Ďakujem svojmu otcovi, ktorý ma k futbalu priviedol a ktorý mi vštepoval, aby som mal futbal rád, aby som ten šport neoklamal. Celý život som sa snažil riadiť jeho slovami. V  svojej kariére som bojoval, drel a dosiahol som v nej všetky ciele, ktoré som chcel,“ priznal po ocenení bývalý hráč Interu Bratislava, Rimavskej Soboty a slovenský reprezentant Dušan Rupec.

 

 

 

Úcta, rešpekt a poďakovanie patrí každému

Primátor Juraj Říha všetkým oceneným poďakoval a zablahoželal ku skvelým výsledkom. Zároveň zdôraznil, že podpora športu zo strany mesta je iba prvým krokom. „Všetky peňažné dotácie z našej strany môžu dodať len formu. Ten obsah športu v Malackách dávate predovšetkým vy, milé športovkyne a milí športovci. Vy dávate do toho svoju energiu a aj svoje srdce. Preto vyjadrujem nielen vo svojom mene, ale za všetkých kolegov poslancov a poslankýň mestského zastupiteľstva veľký rešpekt a úctu k tomu, čo robíte,“ povedal primátor.
Slávnostný večer dokázal, že malackému športu sa darí stúpať na stále vyššie a vyššie priečky. Všetkým oceneným športovcom želáme mnoho síl a energie do ďalšieho zápolenia a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu Malaciek.

 

NAJLEPŠÍ ŠPORTOVCI A ŠPORTOVÉ KOLEKTÍVY MALACIEK

ZA ROK 2017 (bez poradia)

Juniori (do 18 rokov)
Marian Ružička – box
Marcel Žilavý – atletika
Zuzana Švejdová – atletika
Marek Havlík – atletika
Jakub Kopiar – atletika
Lukáš Piffko – karate
Erik Rusnák – lukostreľba

Dospelí (nad 18 rokov)

Boris Pribil – atletika
Rastislav Sárka – lukostreľba
Jakub Vilímek – kulturistika

 

Kolektívy 

Štafeta AC Malacky – atletika

Juniori 1. SFC Canaria Team Malacky – futsal
Mladší dorastenci TJ Strojár Malacky – hádzaná
Sieň slávy

František Slovík – turistika

Dušan Rupec – futbal

 

Školský šport

Mladšie žiačky ZŠ Štúrova – vybíjaná

 

Najaktívnejšia škola
ZŠ Záhorácka

 

M. Binčík


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci budú hrať skupinu o 5. – 8. miesto

V stredu 10. apríla odohrali hádzanári Záhoráci Stupava/Malacky domáci extraligový zápas s Považskou Bystricou. Išlo…

BM: Ustekana sobota