FC Malacky sa rozlúčil s domácimi fanúšikmi v nedeľu 3. júna zápasom 29. kola proti Čunovu a výhrou 5:0 potvrdili výbornú formu z celej sezóny. Hoci ich čaká ešte posledné stretnutie sezóny v Kalinkove (hrá sa v nedeľu 10. júna), po záverečnom hvizde rozhodcu zdvihli nad hlavu majstrovský pohár, ktorý zároveň znamená postup do III. ligy.

 

Foto: J. Brandejsová

 

Malačania si návrat do vyššej súťaže zabezpečili už šesť kôl pred koncom a v aktuálnej ligovej sezóne ani raz neprehrali.

 

26 výhier, 3 remízy, žiadna prehra, kolo pred koncom súťaže náskok 24 bodov na druhý tím v tabuľke, Vladimír Ronec s 30 gólmi na čele strelcov a famózne skóre 98:20 – to je tohtosezónna skvelá vizitka malackých futbalistov. V IV. lige Bratislavského futbalového zväzu nemali konkurenta. Prezident klubu FC Malacky Oto Kožuch je na to patrične hrdý: „V tejto sezóne sme výrazne obmenili káder, doplnili sme mladých z Malaciek i okolia. Nový tréner Miroslav Kéry priniesol do kabíny poriadok a disciplínu. V tíme vzniklo konkurenčné prostredie, keď nik z hráčov nemal istotu svojho postu a o svoje miesto v zostave musel bojovať.“ Bodový náskok lídra je historicky najvyšším vo štvrtej lige. Naši futbalisti sú okrem toho blízko ďalšieho unikátu – do rekordnej stovky strelených gólov v jednej sezóne im chýbajú ešte dva. Možno sa im to podarí v nedeľu 10. júna v poslednom zápase v Kalinkove.

 

 

Do tretej ligy sa pozreli už v sezóne 2016/2017, avšak po roku sa opäť vrátili do nižšej súťaže. Teraz znovu postúpili a všetci veria, že už to bude na dlhšie obdobie. „Vypadnutie pred rokom bolo veľmi nešťastné, rozhodovali tam detaily. S bodmi, ktoré sme získali pred rokom v III. lige, by sme sa dnes s prehľadom udržali. Vtedy bojovalo o záchranu päť tímov a Čierny Peter zostal práve nám. Bolo to veľké sklamanie a aj preto som rád, že sme ukázali odhodlanie a vrátili sme sa. Vďaka za to patrí fanúšikom, ktorí na nás nezanevreli a stáli pri nás, ale aj vedeniu mesta, ktoré okrem rekonštrukcie štadióna podporuje aj priamo klub materiálne i finančne. Navyše, primátor je naším veľkým fanúšikom. Pravidelne chodí na zápasy a je ho nielen vidieť, ale aj počuť,“ dodáva prezident FC Malacky. „Z návratu našich futbalistov do tretej ligy mám veľkú radosť. Úspechy malackých športovcov vždy potešia – či ide o bronzových stolných tenistov, mažoretky ELLA alebo atletiku, box či kulturistiku. Rovnako som rád, že hádzanári zostávajú v extralige,“ povedal primátor Juraj Říha a pripomína, že s Malackami bol futbal vždy spojený: „Som hrdý, že sa nám spoločne podarilo zvrátiť negatívny trend posledných rokov. Dlhodobá systematická a profesionálna práca vedení klubov FC Malacky a ŠK Žolík, ktorý sa venuje mládeži, si zaslúži poďakovanie. Chlapcom oboch klubov pomáhame finančne a aj nepriamo prevádzkou ihrísknehovoriac o postupnej rekonštrukcii hlavného štadióna.” Mesto do nej zahrnie aj predprípravu na prípadný postup do II. ligy, aby sa v budúcnosti nemuselo s rekonštrukciou začať celkom odznova.

 

Futbalový štadión po novom

Účasť vo vyššej súťaži znamená aj vyššie nároky na prevádzku a technické vybavenie. Vlani mesto zrekonštruovalo polovicu šatní a zázemie štadióna, aktuálne sa dokončuje prípravná fáza druhej etapy rekonštrukcie.  Jej súčasťou bude rozsiahla prístavba, kde bude nové zázemie pre kluby, metodická miestnosť, VIP priestory, miestnosti pre delegátov i rozhodcov a pribudnú aj nové kabíny so sociálnym zázemím pre naše tímy FC a Žolík.

 

Vizualizácia:  Útvar strategického rozvoja MsÚ Malacky

Po dokončení modernizácie futbalového štadióna dostane novú tvár aj súčasné betónové sedenie na druhej strane. Detské ihrisko, ktoré v súčasnosti patrí do areálu štadióna, bude po novom začlenené do Zámockého parku.  Okrem mestských peňazí sa podarilo získať financie z Bratislavského futbalového zväzu, Bratislavského samosprávneho kraja a spoločnosti Pozagas.

 

Bonbónik pre fanúšikov – Bílí Andeli
Malacký štadión zažil rekordnú návštevu 1600 divákov vlani v septembri, keď FC v 3. kole  Slovenského pohára privítal Slovan Bratislava. O pár dní možno padne ďalší rekord. „Našim fanúšikom sa chceme odmeniť na ich vernosť, a preto sme na exhibičný zápas do Malaciek pozvali výber čerstvého majstra Slovenska Spartak Trnava. Zápas sa hrá v sobotu 16. júna a som presvedčený, že zažijeme skvelú atmosféru,“ pozýva na prestížny duel O. Kožuch. Mimochodom, darí sa aj B tímu Malaciek. Ak vyhrajú svoj posledný zápas v Záhorskej Vsi, postúpia do V. ligy Bratislavského futbalového zväzu.

 

Ľubica Pilzová


.
Toto je čítané

Futbal: Skalica vyhrala tretí zápas v rade

Futbalisti MFK Skalica zvíťazili na ihrisku MFK Zemplín Michalovce 3:1 v sobotňajšom…

BM: Ustekana sobota