O nevyhovujúcom technickom stave diaľničného privádzača do Malaciek sa hovorí už dlhší čas. 21. júna sa začína rozsiahla rekonštrukcia tejto dôležitej dopravnej tepny. Už vopred prosíme vodičov o trpezlivosť a pochopenie.

 

 

Najväčšia časť stavebných prác je naplánovaná počas prázdnin, aby sa príliš nenarušil chod mesta. Primátor Malaciek Juraj Říha sa poďakoval vedeniu Bratislavského samosprávneho kraja i spoločnosti Regionálne cesty: „Som veľmi rád, že aj táto časť komunikácie prejde rozsiahlou obnovou. Za mesto sme upozornili dodávateľov, aby zladili maximum termínov na letné prázdniny z dôvodu čo najmenšej dopravnej záťaže na obyvateľov. Aj tak však bude potrebná trpezlivosť vodičov, preto prosím všetkých o pochopenie. Na začiatku jesene budeme mať kompletne novú, stabilnú komunikáciu, na ktorú napojíme aj pripravované záchytné parkovisko.

 

 

Súčasťou rekonštrukcie bude kompletná obnova podložia.     Okrem toho sa bude dávať nový asfaltový koberec, nové dopravné značenie a vymenia sa aj mostné zábradlia. Vzhľadom na rozsah prác budú potrebné aj dočasné dopravné obmedzenia. Stavba bude preto rozdelená na niekoľko etáp. Prvá bude trvať od 21. júna do 15. júla a bude sa týkať úseku od kruhového objazdu Tesco po križovatku pri autosalóne Hílek. Cesta bude úplne uzavretá, obchádzka povedie po Pezinskej. Na jeseň sa predpokladá kompletná výstavba nového mosta nad Malinou, ktorý už pomaly dosluhuje. Financie zabezpečil Bratislavský samosprávny kraj ako vlastník a správca komunikácie.

 

Harmonogram prác

Po prvej etape (21. jún – 15. júl), keď sa opraví cesta od kruhového objazdu Tesco po križovatku pri autosalóne Hílek, bude nasledovať ďalší úsek, od vstupu do mesta (t. j. od tabule Malacky) po autosalón Hílek. Komunikácia sa bude rekonštruovať v polovičnom profile a obojsmernú dopravu v jednom pruhu bude riadiť dočasná svetelná signalizácia. Termín tejto etapy 16. – 31. júl sa prispôsobil celozávodnej dovolenke vo Volkswagene, keďže cez tento úsek prechádza veľa subdodávateľských nákladných áut smerujúcich do/z priemyselného parku.  Tretia etapa, od Tesca po križovatku na úrovni tzv. slimáka, bude prebiehať v auguste. Ďalšie práce (od slimáka po križovatku pri Gajdárovi) sa predpokladajú až od 1. septembra. Keďže v tom čase už bude po letných prázdninách a očakáva sa nárast dopravy, vedenie mesta požiadalo, aby sa maximum prác z tohto úseku robilo súbežne s ostatnými už v júli a auguste. Poslednou etapou bude rekonštrukcia odbočovacieho ramena od hasičov na Legionárskej po nadjazd, v rámci ktorej by mala vzniknúť aj nová prístupová komunikácia k plánovanému záchytnému parkovisku.

 

Protihluková stena sa zatiaľ nepodarila
Vedenie mesta sa snažilo presadiť aj výstavbu novej protihlukovej steny, avšak tá nateraz možná nie je. Dôvodom sú financie a nevyporiadané pozemky. Ak BSK v budúcnosti vyčlení financie a dohodne sa s majiteľmi rodinných domov, ktorých pozemky zasahujú až pod nadjazd, bude téma protihlukovej steny znovu aktuálna.

 

Čo s rozbitou cestou Rohožník – Malacky?
Cesta pripomína tankodrom a po jej oprave sa volá už roky. Bratislavský samosprávny kraj už má vysúťaženého dodávateľa na rekonštrukciu a čaká na potvrdenie výsledkov verejnej súťaže od úradu pre verejné obstarávanie. V prípade priaznivých okolností by sa prípravné práce mohli začať ešte tento rok.

 

 

Prvá etapa rekonštrukcie diaľničného privádzača
Dátum: 21. jún – 15. júl
Uzavretý úsek: od kruhového objazdu Tesco po križovatku pri autosalóne Hílek
Obchádzka: po Pezinskej 

 

Ľubica Pilzová, foto a vizualizácia: S. Osuský

 


.

BM: Ustekana sobota