Na júnovom rokovaní MsZ dostali poslanci informácie od primátora k revitalizácii centra Malaciek. Mesto v apríli vyhlásilo dvojkolovú architektonickú súťaž na budúcu podobu Mierového a Kláštorného námestia. Víťazný návrh by sme mali spoznať na jeseň, avšak už o pár dní, 27. júna, sa končí lehota na odovzdanie návrhov v 1. kole. Medzinárodná porota ich bude hodnotiť 2. júla.

 

 

 

Pri budúcom mestskom pešom priestore na Mierovom námestí sa plánuje aj výstavba polyfunkčného objektu. Hovorí sa o ňom už niekoľko rokov. Po tom, čo investori nedávno predstavili projekt Severín, rozpútala sa vášnivá diskusia. Drvivá väčšina názorov bola kritická a diskutéri plánovanú polyfunkčnú budovu nazývali výrazmi ako opacha, katastrofa, gýč či nevkus.

 

Severín vyrastie na súkromnom pozemku, nie na mestskom
„Tento priestor v centre mesta považujeme za vzácny, a preto k nemu pristupujeme citlivo. Zároveň sa snažíme o maximálne korektnú komunikáciu s investorom,“ priblížil situáciu poslancom MsZ primátor Juraj Říha a upozornil, že pozemok, na ktorom by mal vyrásť objekt Severín, predalo mestské zastupiteľstvo do súkromných rúk ešte v roku 2004. Bude sa teda stavať na súkromnom pozemku, nie na mestskom. Vedenie mesta aj napriek tomu dosiahlo dohodu s investorom o tom, že navrhovaná stavba neprekročí výšku hotela Tatra, že pozemok nebude zastavaný v objeme 100 %, budova nebude zasahovať do plánovanej cyklotrasy a urobí sa jeden spoločný vjazd do budúcej podzemnej garáže – ten bude slúžiť pre obyvateľov objektu, zákazníkov budúcich prevádzok aj pre verejnosť. V ďalšej fáze rokovaní sa bude hľadať spôsob úpravy vonkajšej fasády časti stavby vedľa hotela Tatra.

 

 

O podobe polyfunkčnej budovy ešte nie je rozhodnuté
Ešte nedávno chceli pozemky pozdĺž veľkého mestského parkoviska zastavať dvaja investori, pričom každý z nich chcel postaviť niečo iné. Napokon ale dospeli k dohode, že stavať bude jeden a na mieste vznikne polyfunkčný komplex, ktorý prepojí Záhorácku ulicu s  Hviezdoslavovou. Z pohľadu verejného priestoru je to zásadný posun. O konečnej podobe Severína ešte nie je rozhodnuté. Rovnako nie je definitívne uzatvorená ani otázka statickej dopravy v tejto lokalite. Nie sú pravdou fámy, že pod bytovkou na Bernolákovej ideme stavať parkovisko. Áno, chceme tam zachovať obojsmernú premávku aj súčasné parkovanie, avšak budeme musieť zrušiť z jednej strany chodník. Zároveň sa na základe podnetov obyvateľov a rodičov škôlkarov zaoberáme parkovaním v celej zóne,“ vysvetlil primátor.

Treba zdôrazniť, že stavebný úrad nemá zákonné nástroje na zastavenie, prípadne zrušenie výstavby na súkromnom pozemku, ak stavba spĺňa predpísané náležitosti a majiteľ má súhlasné stanoviská dotknutých orgánov a subjektov. Možno práve zverejnený návrh budovy Severín bude začiatkom novej úrovne komunikácie investorov s obyvateľmi. Aj preto primátor vyzval stavebníka a architekta, aby svoj zámer odprezentovali verejnosti a vypočuli si aj kritické názory.

 

Ľubica Pilzová


.
Toto je čítané

Oslobodenie spod fašizmu na Záhorí: Spomienky, ktoré už takmer vybledli

Je tomu už 79 rokov, čo boli mestá a obce na Záhorí…

BM: Ustekana sobota