100 základných škôl z celého Slovenska podporených v rámci projektu Nadácie Volkswagen Slovakia (Nadácie VW SK) Vedomostné ostrovy sa počas dvoch posledných májových týždňov zapojilo do riešenia vedomostných kvízov z techniky, nemeckého jazyka, ekológie a fyziky.

 

 

 „Tešíme sa, že si Vedomostné ostrovy za pol roka svojej existencie na školáci získali toľko fanúšikov. Dôkazom je vysoký počet vyplnených vedomostných kvízov v súťaži, ktorý hovorí o tom, že pre deti môžu byť zaujímave aj také oblasti a predmety ako technika, nemecký jazyk, ekológia či fyzika, keď sa žiakom predstavia veselou interaktívnou formou,“  hovorí Katarína Mariňáková z Nadácie VW SK.

 

 

Súťaž trvala od 15. mája do 31. mája a žiaci zo 100 základných škôl z celého Slovenska si v nej mohli otestovať svoje vedomosti. Do súťaže sa mohol zapojiť každý žiak z podporených škôl vyplnením kvízu priamo na kiosku alebo doma na webovej stránke. Z  13 744 žiakov bola percentuálne najvyššia účasť v Prešovskom kraji, až 52%. Žiaci zodpovedali celkovo na 442 000 otázok rovnomerne rozdelených pre 1. a 2. stupeň a pri riešení testov strávili necelých 157 dní.

 

 

Výsledky vedomostných kvízov ukázali, že žiaci boli najúspešnejší v otázkach z nemeckého jazyka (58% správnych odpovedí). Najviac sa potrápili s technikou (II. stupeň) a oblasťou Ako veci fungujú (I. stupeň), kde správne odpovedali na 44% otázok.
Slávnostné vyhodnotenie súťaže v riešení vedomostných kvízov sa uskutočnilo 23. júna v Zážitkovom centre vedy Aurelium v Bratislave. Vyhrali nielen najúspešnejší žiaci s najvyšším počtom správnych odpovedí, ale aj najaktívnejšie školy.  Špeciálne ocenenie za vysokú účasť získala aj Základná škola Dr. Daniela Fischera v Kežmarku, na ktorej sa z 655 žiakov do súťaže zapojilo až 594.

 

 

Na úspešných riešiteľov vedomostných kvízov a najaktívnejšie školy čakal výlet do Aurelia, hodnotné ceny a  návšteva maskota Vedomostných ostrovov – Lemura Emura – v bratislavskej ZOO. Projekt Vedomostné ostrovy bude pokračovať na základných školách aj od septembra 2018. Viac informácií, ako aj zoznam ocenených nájdete na www.vedomostne-ostrovy.sk a na facebookovej stránke Vedomostné ostrovy.

 

Úspešní riešitelia pochádzajú aj z oblasti Záhoria. V kategórii Nemecký jazyk pre 2. stupeň získala druhé miesto Jana Markovičová zo ZŠ kpt. J. Nálepku v Stupave.


.

BM: Festival Záhrad