Týždeň po pretekoch v Rumunsku štartoval kros triatlonista Boris Janata v poľskom Krakove na Xterra Poland. Trať sa skladala z 1,5 km plávania, 36 km MTB a 10 km terénny beh.

 

 

Na štart sa postavilo celkovo 173 pretekárov z rôznych kútov sveta. Štart preteku bol naplánovaný na nedeľu  12.8.2018 o 13:30 hod. Plávali sa 2x750m okruhy. Najskôr vyštartovali profesionálni pretekári a 2 minúty po nich pretekári z vekových skupín, ktorí mali povolené neoprény. Borisovi sa na plávaní celkom darilo, aj keď mal nevýhodu v podobe plávania bez neoprénu, nakoľko sa mu pri obliekaní pred štartom roztrhol na dvoch miestach a bol nepoužiteľný. Do depa sa utekalo hore kopcom, cez drevenú rampu, kde bolo v okolí množstvo divákov, ktorí povzbudzovali a vytvorili parádnu atmosféru. Cyklisika sa skladala z dvoch 18 km okruhov, na ktorých boli strmé stúpania a traily pozostávajúce z technických zjazdov po kameňoch a koreňoch. Do depa prichádzal so 6 minútovou stratou na 2. miesto v kategórii muži 20-24 rokov. Bežecká trať mala takisto 2 okruhy po 5 km a viedla náročným terénom po skalách a strmých zbehoch, kde si Boris počínal veľmi dobre a z pôvodnej straty sa mu podarilo stiahnuť 5 minút, ale to už na 2. miesto nestačilo a obsadil tak 3. miesto v kategórii muži 20-24 rokov.
 

 

Takto okomentoval pretek Boris: „ Práve pred rokom som sa na tomto mieste postavil na svoj prvý štart pretekoch XTERRA v kros triatlone. Veľmi sa mi tu vtedy páčilo ako prostredie tak aj organizácia preteku a preto som sa rozhodol prísť sem aj tento rok a pokúsiť sa zabojovať o dobrý výsledok. Štartovalo tu veľa kvalitných pretekárov a konkurencia bola nabitá, takže sa bolo na čo tešiť. Trate preteku ostali skoro nezmenené a na cyklistickej aj bežeckej časti nastali iba drobné zmeny a tie som si bol pozrieť pred pretekom. Na plaveckej časti boli povolené neoprény, z čoho som bol prekvapený, keďže posledné dni boli veľmi teplé a takisto aj teplota vody a v neopréne som plával ani neviem kedy naposledy. Ale povedal som si, že aspoň mi pomôže, keďže 1,5 km plávania je celkom dosť. A tak som si začal pred štartom obliekať neoprén a zrazu sa mi roztrhol na jednej strane a vzápätí aj na druhej a neoprén ostal nepoužiteľný a bolo rozhodnuté, že budem plávať bez neho. Z tých 173 pretekárov na štarte nás bolo iba zopár čo sme išli bez neoprénu. Plávanie sa mi išlo veľmi dobre na pocit, ale dosť som stratil oproti tým, čo plávali v neopréne, asi tak niečo cez minútu, čo sa ukázalo nakoniec ako rozhodujúce. Pri dobehu do depa som mal mierne motáky a tak som sa musel na chvíľu zastaviť a zorientovať. Následne som išiel na bajk, ktorý mi sadol skoro perfektne, nebyť menšieho technického problému (spadnutá reťaz- áno zasa to isté, čo ma sprevádzalo od začiatku sezóny), ale potom som si dával väčší pozor a všetko bolo v poriadku. Aj napriek tomu že som si prešiel trať, som z nej dva krát zle vybočil (v 1. aj 2. okruhu) a musel sa vracať späť, kde som trochu stratil. Aj tak som tam nechal všetko a išiel čo to dalo a do depa prišiel na 3. mieste vo vekovej kategórii muži 20-24 rokov. Od brata, ktorý bol pri trati a neustále ma povzbudzoval a informoval o čase som sa dozvedel, že na druhé miesto strácam pred behom 6 minút, čo je dosť, ale povedal som si, že to vyskúšam a išiel som naplno a bojoval až do konca no napokon to nevyšlo a chýbala tomu 1 minúta aby sa to podarilo, takže to vyšlo na 3. miesto v kategórií muži 20-24 rokov. Tento pretek nebol ideálny, keď už od začiatku som mal problémy, keď to začalo roztrhnutým neoprénom a problémami na bajku a práve to bolo asi rozhodujúce. Nie každý pretek vyjde na 100%. Ale rozhodujúce bolo nevzdať to aj napriek problémom a bojovať až do konca a o to je to 3. miesto cennejšie a krajšie a som rád aj za to a veľmi si ho vážim, lebo je to vybojované a viem, že som tam nechal všetko. Na ďalší týždeň ma čaká XTERRA v Nemecku a len dúfam, že sa nebude plávať v neprénoch, lebo momentálne žiadny nemám a keď tak mi neostáva nič iné, len ako plávať bez neho.

Ďakujem rodine, ktorá tam bola so mnou a povzbudzovali pri trati, aj vďaka im sa to podarilo, takisto aj ostatným, ktorí tam nemohli byť so mnou a fandili mi z domu. Stretol som tu opäť veľa kamarátov a mohol s nimi prehodiť zopár slov a o to bol ten pretek ešte krajší.


.

BM: Kralici