Trnavský samosprávny kraj podporí v rámci osláv stého výročia vzniku samostatného Československa v Skalici obnovu Pamätníka padlých obetí v celkovej sume 5 500 eur.

 

„So zástupcami mesta Skalica sme sa dohodli, že takouto formou prispejeme na dôstojné oslavy tohto okrúhleho výročia. Župan Jozef Viskupič poskytol dotáciu na opravu Pamätníka padlých obetí a prispejeme aj na koncert v rámci kultúrneho programu k výročiu vzniku Československa,“ povedala riaditeľka odboru financií TTSK Anna Mierna, ktorá dodala: „Tešíme sa, že sa mesto z nášho kraja takýmto významným spôsobom zapísalo do slovenských dejín. Buďme hrdí na našu históriu, je nevyhnutné pripomínať si významné míľniky.“ 

 

 

Práve Skalica výrazne zasiahla do dejín tým, že sa stala prvým sídlom dočasnej vlády pre Slovensko. Táto dočasná vláda bola zostavená v Prahe Čsl. národným výborom 3. novembra 1918. Nasledujúci deň bol z Prahy vypravený mimoriadny vlak, ktorým odišli na Slovensko v sprievode žandárov a vojakov členovia vlády Vavro Šrobár, Ivan Dérer, skalický rodák Pavel Blaho, Anton Štefánek a cestou pristúpili Štefan Janšák a Kornel Stodola. Svoju činnosť vláda odštartovala na ľudovom zhromaždení v Skalici 6. novembra 1918. V ten istý deň vystúpili ešte v Holíči a v nasledujúcich dňoch v Malackách, v Trnave a v Senici. Už 14. novembra sa zišlo Národné zhromaždenie a ustanovilo riadnu čsl. vládu. Právomoci Dočasnej vlády tým zanikli a nasledujúci deň podala demisiu.

 

 

Vznik Československa je výrazne naviazaný na koniec 1. svetovej vojny. Práve túto udalosť pripomína Pomník padlým v 1. sv. vojne v Skalici, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Autorom pomníka padlých v Skalici je moravský sochár Metoděj Kocourek, ale samotnú výrobu pomníka vykonali v dielni kamenára Oldřicha Veselého z Ivanovíc na Hanej. Pomník padlých bol odhalený 8. mája 1927. Je na ňom zoznam padlých vojakov v 1. svetovej vojne z mesta.

 

 

Kraj sa bude okrem rekonštrukcie pomníka podieľať aj kultúrno-spoločenskom podujatí na Záhorí, ktoré sa uskutoční 6. 11. 2018 pri príležitosti stého výročia príchodu slovenskej vlády do Skalice. Súčasťou bude odhalenie pamätnej tabule na budove radnice a bohatý kultúrny program, na ktorý TTSK prispeje sumou 2 000 eur.


.
Toto je čítané

Vaillant oslavuje 150 rokov – s výročnou zľavou na tepelné čerpadlá

Až 4 350 eur môžu ušetriť majitelia rodinných domov, ak sa rozhodnú…

BM: Ustekana sobota