Počas leta sme v Malackách privítali poslankyňu Národnej rady SR Silviu Shahzad. Parlamentné prázdniny využila na štart projektu, v rámci ktorého chodí po slovenských mestách a zisťuje, aké podmienky poskytujú pre svojich telesne znevýhodnených obyvateľov. Pani Shahzad presne vie, čo potrebujú, pretože aj ona sa pohybuje na vozíku.

 

Foto: Stanislav Osuský

 

 

Malacky boli po Hlohovci, Nitre a Pezinku štvrtým mestom, ktoré navštívila. Na mestskom úrade sa stretla s vedením samosprávy a v sprievode viceprimátora Milana Ondroviča sa vydala do ulíc, aby sa aj na vlastné oči presvedčila, ako je to s bariérami v Malackách. „Je to neuveriteľné, ale na Slovensku máme mesto, ktoré myslí na chodcov, cyklistov, motocyklistov, ľudí s obmedzenou možnosťou pohybu, ale aj na ekológiu, bezpečnosť či dopravu a komunitné služby, a to všetko naraz. Tu už pochopili, že schodiskové plošiny treba odstraňovať, chodníky zarovnávať s vozovkou, samozrejme, s bezpečnými prvkami pre nevidiacich. Zrekonštruované časti ulíc netrpia nedostatkom parkovacích miest. V tomto meste pochopili, že myslieť treba na všetkých, a tomu prispôsobujú celú svoju politiku. A je to naozaj cítiť. Takto zmýšľajúcemu mestu sa dá odpustiť aj pár nedostatkov, ktoré sa určite budú snažiť odstrániť,“ zhodnotila svoje poznatky poslankyňa. Medzi mínusy zaradila nedostatočné priestorové riešenie bezbariérových toaliet na mestskom úrade a mestskej polícii, ale aj miesta, ktoré nemá v kompetencii priamo samospráva. Sú to napríklad strmé nájazdy medzi chodníkmi a priechodmi pre chodcov na hlavnej križovatke, strmá rampa do budovy Okresného riaditeľstva Policajného zboru SR či nájazdy do budovy okresného úradu, ktoré, ako ich nazvala S. Shahzad, poznačil „zub času“.

 

Na základe vlastných skúseností s bariérami zoraďuje poslankyňa navštívené miesta do rebríčka. Malacky boli pomerne dlho na prvom mieste. Kým vyšlo toto číslo Malackého hlasu, navštívila ešte Piešťany a Trnavu, pričom nás predstihol práve „slovenský Rím“.
 

Zo šiestich navštívených slovenských miest sme teda z pohľadu bezbariérovosti zatiaľ na 2. priečke za Trnavou.

 

Ľubica Pilzová, 


.

BM: Kralici