Videli ste už Hanšpíle? Boli ste niekedy na Starých baniach? Ak nie, určite odporúčame tieto miesta navštíviť. Ešte predtým ale príďte do Centra voľného času v Malackách na výstavu Čaro Záhoria.

 

 

Tri desiatky fotografií zobrazujú náš región v rôznych podobách. Jedno však majú spoločné, nesú podpis Martina Mráza. „Fotografie som sa snažil vybrať tak, aby zachytávali rozdielnosť Záhoria, teda lužné lesy, kopce, suché miesta i mokrade. Bolo to celkom náročné, výber som robil asi mesiac,“ prezradil autor okolnosti vzniku výstavy. „Keď sa pozerám na Martinove fotografie, cítim, že vybočuje zo všednosti a nazerá na svet v inom rytme. Jeho zábery nie sú prvotné ani náhodné. Dokáže vycítiť to zvláštne chvíľkové rozochvenie, stisnúť spúšť a zachytiť čas večnej prítomnosti,“ povedala na vernisáži kurátorka výstavy Denisa Tatar.

 

Martin Mráz prírodou naozaj žije. Pracuje ako krajinár Štátnej ochrany prírody Správa CHKO Záhorie, venuje sa environmentálnej výchove detí a organizuje podujatia pre verejnosť zamerané na ochranu prírody. Fotografovaniu prírody sa venuje od roku 2003 a ako sám hovorí: „Radšej ako slovom alebo písmom sa vyjadrujem cez objektív.“

 

O tom, že Záhorie je mimoriadne fotogenické, sa môžu presvedčiť všetci. Výstava v priestoroch Centra voľného času na Ulici M. Rázusa v Malackách je otvorená do konca septembra v pracovných dňoch od 8.00 do 18.00 h. Vstup je voľný. Výstavu podporili Centrum voľného času Malacky, CEWE, Vojenské lesy a majetky SR, š. p., a TOMI SERVIS.

 

-lp-/-otano-


.

BM: Ustekana sobota