Obyvatelia Družstevnej ulice v Malackách si konečne môžu vydýchnuť. Problémový pozemok v susedstve Oskara Dobrovodského, kde bývali desiatky ľudí, je už prázdny.

 

 

Na mieste sú stavebné mechanizmy, ktoré búrajú zničené obydlia. Dennodenné hádky, spory, vyhrážky, konflikty, pálenie odpadu či šírenie hlodavcov už budú minulosťou. Mestu sa tak podarilo ukončiť dlhoročný problém, ktorý bol široko medializovaný na celom Slovensku.

 

Plníme sľub, ktorý sme dali Malačanom a predovšetkým rodine Dobrovodských. Verejnosť síce žiadala radikálne kroky, ale my sme zvolili cestu dohody a namiesto medializácie našich krokov sme intenzívne konali. Z približne štyroch desiatok ľudí, ktoré bývali na pozemku, každý rok odišla jedna rodina,“ hovorí primátor Juraj Říha. S vlastníkmi pozemku sa podarilo dosiahnuť dohodu o jeho predaji, pričom zo získanej sumy sa vysporiadali ich dlhy voči mestu a ďalším subjektom. Dve rodiny dostali nájomné bývanie nižšieho štandardu, na ktoré získalo mesto dotáciu z ministerstva vnútra. Ďalšia časť obyvateľov Družstevnej je súčasťou projektu sociálnej inklúzie, čo znamená, že má v nájme pozemok a mesto ich pravidelne kontroluje formou terénnej sociálnej práce. Jedna z rodín si zabezpečila bývanie vo vlastnej réžii. Primátor Malaciek: „Rozhodne odmietam kolektívnu vinu. Väčšina Rómov z Družstevnej tvrdila, že dokážu žiť normálne a slušne. Teraz majú možnosť to dokázať. Ak pravidlá porušia, ďalšiu šancu už nedostanú.“ Kľúčové kroky v celej záležitosti boli dva: rozdelenie veľkej skupiny Rómov na samostatné časti, resp. rodiny, a nahradenie vlastníctva nájmom. Vďaka tomu totiž vie mesto regulovať podmienky i kontrolovať ich dodržiavanie. Tí, ktorí sú v nájomnom vzťahu s mestom, nesmú mať voči nemu dlhy, musia pracovať a ich deti musia riadne chodiť do školy.  Aktivistka Lenka Kožuchová zdôrazňuje, že Rómovia nič nedostali zadarmo: „Museli spolupracovať a preukázať ochotu zmeniť sa už dávno pred samotným presťahovaním. Zmenili svoje pracovné návyky a dostali usmernenie vo finančnej gramotnosti. Išlo o dennodennú mravčiu prácu, ktorá súvisela s ich zmenou a ich vlastným úsilím prispieť k zlepšeniu nielen vlastnej situácie, ale aj situácie na Družstevnej. Každý ďalší deň znamenal pokrok, hoci iba malý. Dnes môžeme povedať, že nie sú odkázaní na sociálne dávky.“

 

Primátor vyjadril ľútosť, že O. Dobrovodský nenašiel pochopenie na množstve úradov a inštitúcií, na ktoré sa obrátil. Ďakujem Oskarovi Dobrovodskému a jeho rodine za dôveru, ktorú do nás vložili. Ďakujem aj obyvateľom Družstevnej ulice za trpezlivosť. Bolo veľa ľudí, ktorí v tejto neľahkej situácii spolupracovali a pomohli. Za všetkých menovite ďakujem občianskej aktivistke Lenke Kožuchovej, poslankyni mestského zastupiteľstva Zuzane Baligovej, rodine Kurinovej a právničke Kataríne Berkešovej,“ vymenoval Juraj Říha. Zároveň privítal fakt, že noví vlastníci pozemku z vlastných prostriedkov pomôžu s obnovou fasády domu rodiny Dobrovodských.

 

Problémy na Družstevnej sa začali pred 10 rokmi. Kedysi žila početná rómska rodina v Malackách na Partizánskej ulici, odkiaľ odišli do obce Gajary. V decembri 2008 sa vrátili do Malaciek a začali bývať na Družstevnej ulici. Život obyvateľov tejto lokality, a obzvlášť susedov Dobrovodských, sa odvtedy stal takmer neznesiteľným.  „Na téme Družstevná sa priživovali mnohí. Mrzí sa, že prihrievanie si svojej polievočky platenou inzerciou prišlo v poslednom čase dokonca z prostredia malackej samosprávy, avšak nik za posledné štyri roky nepriniesol žiadne reálne riešenie. Bol to jeden z najkomplikovanejších problémov, s ktorými som sa ako primátor stretol,“ priznal J. Říha.

 


.

BM: Festival Záhrad